Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обяви, че се оттегля и призова за предсрочни избори.

Ципрас, който беше избран през януари, заяви, че е морално задължениe на гърците да отидат до урните, след приемането на третата спасителна програма за страната.

Датата на изборите все още предстои да бъде определена, но Ципрас предложи това да е 20 септември. До тази развръзка се стигна след като неговата лява партия СИРИЗА се разбунтува срещу мерките за строги икономии, наложени от кредиторите.

Той трябваше да се съгласи на болезнени съкращения, включително в държавния сектор и мащабна пенсионна реформа в замяна на спасителен пакет от 86 млрд. евро, който ще позволи на Гърция да избегне фалита и да остане в еврозоната през следващите три години.

Загубил мнозинството в парламента Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение по държавната телевизия: "Политическият мандат на изборите от 25 януари е изчерпал своите граници и сега гръцкият народ трябва да се изкаже".

На практика Ципрас призова за нов референдум за третата спасителна програма и постави, както изпълнението на мерките, изисквани от кредиторите, така и оставането на страната в еврозоната, под въпрос.

Гърция вероятно ще бъде управлявана от служебно правителство до изборите. Но конституцията на страната изисква президентът да поиска от втората по големина партия - в случая на консервативната Нова демокрация - да се опита да състави кабинет. Ако това не стане, следващата по брой на депутатите политическа сила получава мандата. Изборите обаче остават най-вероятният вариант.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, коментира, че "бързи избори в Гърция могат да доведат до разширяване на подкрепата" за реформите, което сочи, че действията на Ципрас вероятно са съгласувани с европейските лидери.