Китай води света към нова рецесия. За това предупреждават анализаторите от Citibank. Забавянето на китайската икономика ще се пренесе върху развиващите се пазари и оттам ще предизвика глобален икономически спад.

Ето защо според Citi "твърдо приземяване" на Китай ще вкара света в нова икономическа криза, сравнима с тази от 2008 г.

Анализатори от американската банка смятат, че китайският пазар и производствени вериги са ключови за икономическата активност в глобален мащаб.

Според Citi световната икономика ще изпадне в рецесия още през следващата година, като това вече не е най-лошият, а основният сценарий, с шанс да се превърне в реалност от 55%.

Все пак рискът от "тежка рецесия" като тази от 2008 г. остава сравнително малък и се оценява на 15%.

Вилем Бойтер главен икономист в Citi посочва, "че е налице висока, нарастваща вероятност от рецесия в Китай и в глобален мащаб".

Предупредителните признаци на кризата във втората по големина икономика в света вече са очевидни. Това са свръхнасищането на пазара на имоти и сривът на фондовите борси, след рекордните ръстове. Ставащото изглежда като "класическата рецепта за рецесия в капиталистическа пазарна икономика".

Анализаторите на Citi смятат, че реалният ръст на китайската икономика е само 4%, което е доста по-малко от официалните данни и цели за увеличение на брутния вътрешен продукт със 7% на година.

Другите големи развиващите икономика като Бразилия, Русия и Южна Африка вече са в криза.

От Citi прогнозират, че китайските лидери вероятно ще предприемат по-радикални мерки, като например нова краткотрайна девалвация на юана, но едва ли ще влязат във валутна война със САЩ и еврозоната.

И въпреки, че рецесията на глобалната икономика през 2016 г. вероятно няма да бъде дълбока, то тя ще удари света в критичен момент, когато във водещите в света пазари паричната политика е силно разхлабена и централните банки не разполагат с инструменти да предотвратят евентуален икономически спад.