17:17 часа

Златото задълбочава загубите си, до 1389 долара за тройунция, като днес се смъкна с над 33 долара за тройунция, или с 2.4%.

17:08 часа

 

Противно на очакванията на редица анализатори, с отварянето на фондовите борси в САЩ инвеститорите не се втурнаха да купуват акции. Преустанови се и поевтиняването на долара от последните няколко часа. Без промяна остана спадът в цената на златото с близо 2% - за разлика от медта, която отново се върна в зоната на рекордите. Ето и подробностите.

Десет минути след сигнала на електрическата камбана индексите пълзяха нагоре. След това тенденцията се обърна и в момента индексът Dow Jones се понижава с 0.02% до 11668 пункта. Nasdaq в момента е на вчерашното ниво от 2692 пункта, а S&P500 се понижи с 0.20% до 1270 пункта.

Най-сериозен ръст сред американските топ компании в момента бележи производителят на алуминий Alcoa с поскъпване на акциите с над 4%, в очакване на отличен доклад за печалбите на компанията за четвъртото тримесечие, които ще бъдат обявени на 10 януари.

В противоположната посока се движат акциите на McDonald's, които наскоро бяха класирани като една от шестте най-уязвими в индекса DJIA. Coca-Cola Company и Kraft Foods също се понижават с около и над 1%.

Като цяло акциите на енергийните компании и особено производителите на петрол намират подкрепа от информацията, че още в началото на 2011 г. е възможно да започне масово отпускане на лицензи за проучване и добив на петрол край бреговете на САЩ – спряно временно заради аварията на сондата DeepWater Horizon на британската енергийна компания BP.

В Европа се запазва съотношението от началото на деня: впечатляващ скок на индекса на борсата в Лондон FTSE100, с 2.4% до 6041 пункта, по-слабо представяне на борсата във Франкфурт с ръст от 0.27% до 7008 пункта заради по-високите от очакваното данни за безработицата. Париж е по средата с ръст от близо 1% на CAC40 до 3937 пункта.

На стоковите пазари петролът се колебае при 95.16 долара за барел брент и 91.35 долара за барел WTI. Очаква се обнародването на протоколите от заседанието на Федералния резерв на 14 декември, които ще покажат дали фундаментите на икономическото възстановяване се преценяват като стабилни и как ще протичат количествените улеснения. Златото поевтиня до 1396 долара за тройунция, тъй като бягството от риска в метала, който не носи дивиденти, не изглежда вече чак толкова привлекателно.

За момент единната валута прескочи границата от 1.34 долара, но после зелените пари показаха мускули и актуалният курс на евро е 1.3374 долара. Паундът се котира на ниво 1.5599 долара, доларът купува 82.215 йени. Австралийският долар загуби близо 1% от долара днес, вследствие от природното бедствие в Куинслънд и поевтиняването на златото – ключова експоертна суровина на Австралия.


14:30 часа

Фючърсите на акциите на Wall Street обещават силно начало във втория борсов ден от Новата година. След като фондовата борса в Лондон във вторник избухна, а Франкфурт и Париж се представят стабилно, макар и по-скромно, очакванията са за пореден ден с ръст на американските индекси.

 

В момента покачването на FTSE100 достига 2.34% до 6038 пункта, след дългата почивка по празниците. Водят акциите на BP и RBS. Енергийният гигант расте заради сведение, че по време на кризата в Мексиканския залив конкурентите от Royal Dutch Shell са имали намерение да го погълнат. Освен това по сведение на американската преса скоро ще може да бъде възобновен добивът в дълбоките води на Мексиканския залив.

 

Държавната“ RBS от своя страна се движи нагоре, тъй като рейтингът на акцията й беше повишен от пазарни анализатори с аргумента, че разпродажбата по време на първия тур от дълговата криза на Ирландия е била прекомерна.

 

Активизирането на пазара на акции в световен мащаб доведе до очакван спад на долара. Доларът на САЩ се възприема като сигурен актив и се търси във време на икономически стрес. Когато притесненията за състоянието на икономиката отшумяват, доларите се трансформират в други активи. В момента едно евро купува 1.3394 долара, а паундът поскъпна с почти 1% до 1.5631 долара. Британските пари набират сила от по-високия индекс на бизнес активността за декември и увеличения брой молби за ипотечни заеми. Йената се търгува при 82.199 долара.

 

Спадът на долара, този път, не е придружен от поскъпване на златото. Днес благородният метал губи 15 долара от цената си до 1407 долара за тройунция. Причина за това развитие е очакваното икономическо възстановяване в света, което по принцип трябва да намали търсенето на активи – убежища.

 

По същата причина – икономическото възстановяване – петролът расте до 95.49 долара за барел брент и 91.83 за барел WTI. Най-важният промишлен метал, медта, в Лондон за четвърти пореден ден бележи ценови рекорд до 9728 долара за метричен тон, последван от спад до 9675 долара за тон. Пшеницата и царевицата държат цена. Шампион на стоковите пазари днес е захарта, която поскъпна с 3 процента.

10:50 часа

След силния сигнал на борсите в САЩ и Азия, търговията в Европа също търси посоката нагоре.

Лондонската борса стартира с бурен ръст. Водещият индекс FTSE 100 расте с 1.67% до 5 998 пункта. В същото време немският DAX и френският CAC 40 се движат на отрицателна територия с минимални спадове съответно от 0.06% и 0.02%.

08:11 часа

Същинско рали направиха щатските акции в първия работен ден на борсата. Оптимизмът от последните дни на 2010-та се пренесе и в новата година и така тя започна с двумесечен връх за водещите индекси.

DOW JONES INDUS. AVG добави 0.81% до 11 670 пункта.
S&P 500 INDEX порасна с 1.13% до 1 271 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX отскочи с 1.46% до 2 691 пункта.

Значителен ръст направиха акциите на Bank of America Corp. Те поскъпнаха с 6.4% до $ 14.19 за лот, а причината за това е информация, че банката се подготвя да изкупи обратно заеми, продадени на други банки в разгара на финансовата криза. 

Оптимизмът на Wall Street бе заразителен и за азиатските пазари, където също бяха записани значителни поскъпвания. 

NIKKEI 225 завърши с ръст от 1.7% до 10 398 пункта.
HANG SENG INDEX добавя 0.51% до 23 556 пункта.
CSI 300 INDEX напредва с 1.64% до 3 179 пункта.

На фона на поскъпващите акции, раздвижване се наблюдава на валутните пазари. Японската йена се понижи силно към долара / 82.1250/ и еврото /0.7494/ и това е реакция на високите цени на акциите, подчертават анализатори. Корелацията в случая е такава, че когато ценните книжа поскъпват, инвеститорите търсят по-сигурни вложения за валутните си операции. 

Спрямо еврото доларът леко се покачва до $ 1.3345.

На стоковите пазари петролът се колебае под $ 92 за барел. В азиатската сесия фючърсите за доставка през февруари са на цена от $ 91.62 за барел. Прогнозите за тази година са, че цената на петрола може да отскочи до $ 120 за барел.

По-съществена динамика се наблюдава в търговията с пшеница. Тя поскъпна до двугодишен връх заради наводненията в Австралия. Очаква се природното бедствие да навреди на реколтата от зърнени култури там. Така на борсата в Чикаго контрактите за покупка на пшеница с доставка през март се повишиха с 1.4% до $ 8.06 за бушел / 1 тон = 39.4 бушела/.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!