Португалия, която през миналата година получи помощ под формата на тригодишна програма от парични траншове, ще се нуждае от допълнителна помощ.

 

Такава е прогнозата на Credit Suisse, чиито анализатори очакват, че когато този проблем натежи, страната няма да получи помощ под формата на втори спасителен пакет, а ще й бъде осигурена кредитна линия от Европа, която Португалия да ползва до тогава, докато не се завърне на дълговите пазари.

 

Ограничителните мерки, които настоящият план поставя на страната, разбуниха португалците, които излязоха на огромни демонстрации през последните месеци. Те страдат от растящата безработица и икономиите. Ако им бъде наложен пореден спасителен план, то недоволството им би могло да изригне с нова сила, с което да разпростре безредиците из целия регион, се посочва в анализа. Ето защо предоставянето на кредитна линия изглежда най-удачното решение, според Credit Suisse.

 

Чрез нея Португалия ще е стъпила с единия крак на дълговите пазари, още повече, че вече рефинансира някои облигационни емисии. Освен това кредитната линия като инструмент не е толкова скъпа и не е задължително страната да изразходва всички средства, които могат да й бъдат предложени по нея.

 

Очакванията на анализаторите са, че през 2014 година Португалия ще изпита потребност от допълнителни € 12 млрд., тъй като предоставените € 78 млрд. няма да стигнат за покриване на всички нужди от финансиране. Освен това заради тежката рецесия икономиката на страната се свива и според прогнозите през тази година понижението на БВП ще е с 3%. Безработицата също се влошава и по последни данни е 17.5%.

 

В отговор на кризата и последиците от икономиите, които Португалия е заставена да извърши, правителството се опитва да стимулира икономическия растеж като понижи корпоративните данъци и осигури стимули за външните инвеститори да дойдат на местния пазар.