Срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура, поканени да коментират разследването на "Труд", което установи, че семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева.

"В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от Наказателния кодекс", поясниха от държавното обвинение. Текстът предвижда от една до шест години затвор за онзи, "който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление".

Разследващите журналисти на "Труд" разкриха, че съпругата на Цветан Василев - Антоанета, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били "дарени" от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от трансакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ.

Голямото дело за източването на КТБ стартира през март т.г. Три месеца по-късно Василев бе обвинен, че е присвоил 206 млн. лв. Подсъдими за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев,както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.