Група инвеститори, включваща Цветан Василев, подкрепена от руската банка ВТБ, проявява интерес към закупуването на бизнеса на Балканите на национализираната австрийска банка Hypo Alpe Adria, съобщава Reuters.

За активите на изпадналия в несъстоятелност кредитор има трима вероятни кандидати, като сделката може да стане факт до края на месеца.

Василев е основният собственик на Корпоративна търговска банка, която бе поставена под надзор от БНБ миналия месец. Той не е коментирал информацията.

Бизнесът на Hypo в Югоизточна Европа се смята за неин основен актив. Банката беше национализирана през 2009 г., за да избегне фалит, който можеше да предизвика трусове в целия регион на ЦИЕ.

Сега Австрия създава лоша банка, която да погълне повечето останали активи на Hypo. Това ще увеличи държавния дълг и бюджетния дефицит тази година. Руският бизнесмен Игор Ким от Експобанк също е в надпреварата. Третият вероятен кандидат за австрийския кредитор е финансовият инвеститор Advent International

Миналата година Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач за балканския бизнес на Hypo до средата на 2015 г. в замяна на одобрението на държавна помощ за банката.

Вчера финансовият министър Михаел Шпинделгер каза пред парламента, че сделката може да бъде сключена до няколко седмици и че има общо седем заинтересовани инвеститори. Бизнесът на Hypo в Югоизочна Европа включва шест банкови мрежи и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора.