Не бива да подценяваме качествата на Пеевски. Пеевски може да е необразован, но не е неук. Аз съм се заблуждавал, че като човек, на когото съм помагал много да се развие, той трябва да е благодарен към мене. Така бившият банкер Цветан Василев коментира пред TV7 взаимоотношенията си с депутата от ДПС, Делян Пеевски.

Според Василев влиянието на Делян Пеевски се дължи на много "бащи", които са го подкрепяли през годините.

"Мене ме използваха като ракета-носител и аз не се усетих", заяви Василев. Според него атаката срещу Корпоративна търговска банка е започнала след като се е опитал да прекрати това. В онзи момент Василев е имал разговор с лидера на ДПС, Ахмед Доган.

"Доган ми каза тогава, че е късно. Мен ме бяха харесали да ме употребят", смята Василев, който предушреди, че при срещата е заявил неща, които сега са при нотариус и "които ще излязат при определени обстоятелства".

Василев коментира и промяната в управителния съвет на БТК. Той заяви, че в момента телекомът е подарен на руската банка VTB, като това е станало "с активното участие на много хора".

Попитан кои са те, бившият банкер отговори, че става дума за "тези, които организираха атаката срещу банката , които имат интерес "Виваком" да вегетира". Според Василев един от тези зложелатели е финансовият министър от правителството на НДСВ, Милен Велчев.

"Собствеността в медиите е само легитимация на правото да въздействаш върху нейната политика. Не е никакъв особен плюс да имаш медии, защото те са губещи. 100% от медиите в България са губещи", каза Цветан Василев.

"В България олигарси са политиците", категоричен е той. "Ако има олигарси в България, те не са в бизнеса".

"Делян Пеевски на един етап е бил необходимото зло за мен. Защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява," отчете Василев.

"Освен мен, като се започне през Негово величество, мине се през Доган, стигне се до Борисов, Цветанов. Този сплотен екип от бащици, които изброих, на практика му дадоха възможност, а той се възползва по най-добрия начин", каза Василев. По думите му Делян Пеевски разполага със "сериозна база компромати, с които държи тези хора".

"Премиерът Бойко Борисов пропусна истински шанс да спаси КТБ през есента на 2014 година, защото беше подведен от определен кръг от хора", смята Цветан Василев.