Проблемите между Делян Пеевски и Цветан Василев са започнали през есента на миналата година, когато банкерът разбрал, че депутатът от ДПС злоупотребява с името му. Това е версията на председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка.

 

В интервю за bTV Василев разказа за задкулисното управление на държавата и преплитането на политика и бизнес, в което разбира се той не участва.


"Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни проекти и обекти", обяви Василев.

 

Според него една от тези "марионетки" е собственикът на "Водстрой" Иван Мирински. Фирмата е участник в консорциума, избран да строи "Южен поток".

 

"Начинът за търга беше скандален и непрозрачен. "Южен поток" е полезен проект за България и Европа, но търгът за основен изпълнител трябва да бъде повторен", смята Василев.

 

Банкерът отрече скандалът с Пеевски да има нещо общо с газопровода, въпреки съвпадението във времето.

 

"Формално Делян Пеевски не е длъжник на Корпоративна търговска банка, но има набор от фирми, обслужвани от нея, със скрит краен собственик, които бойкотираха банката и не обслужват задълженията си", заяви Василев. Той допълни, че е бил наясно, че реалният им собственик е Пеевски.

 

Според Василев отказът на тези фирми да изплащат задълженията си няма да представлява проблем за КТБ, защото тя ще започне да се разпорежда с обезпечаващите кредитите активи и така или иначе ще си вземе парите.

 

Банкерът също така призна, че КТБ е кредитирала придобиването на медийната група на Петьо Блъсков от Ирена Кръстева, но подчерта, че не е участвал в управлението на вестниците.

 

"Никога не ми е харесвало, че вестниците на семейството на Делян Пеевски се използват за политическа саморазправа", каза Василев.

 

Според банкера кредитът е бил предоставен заради придобиването на терена на ИПК "Родина". "Тогава беше време на бум на имотите. Моята цел беше да финансирам покупката, те /вестниците/ да останат за фамилията на Пеевски, а аз да участвам в потенциалния проект за имота".

 

Василев категорично отрече да е финансирал кампанията на партията на Николай Бареков и подчерта, че не знае откъде идват парите за "България без цензура", като единствено бонусът, даден на Бареков при напускането на от ТВ7, може да се приема за подкрепа.