Банкерът Цветан Василев обвини президента на България Росен Плевнелиев, че защитава свои икономически интереси, а не интересите на нацията. В интервю за германския вестник Der Standard Василев заявява: „Този президент защитава икономически интереси, а не интересите на нацията“. Според собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в България има прекалено много свобода в медиите.

„Росен Плевниелив – президентът, който назначи служебното правителство, очевидно не може да ме понася“, казва Цветан Василев в интервюто, което е публикувано в днешния брой на австрийския вестник. Според него кръговете, които са избрали президента, имат интерес да превземат властта.

„Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на кръга около седмичника „Капитал“, с който кръг в миналото са имали общи бизнес интереси, както и една система от неправителствени организации, включително и Институт Отворено общество“.

На реплика на журналиста Маркус Бернат, че все пак българският народ е избрал президента, Василев отговаря:

„Поставете Плевнелиев начело на една партия и ще видите резултата. Този президент защитава бизнес интереси, а не интересите на нацията. Дори когато казвам тези думи, това не означава, че бих предприел нещо срещу държавата и правителството, не съм го правил и в миналото“.

Цветан Василев отрича някога да е участвал в сформирането на правителства и казва, че икономическата част от правителството на Бойко Борисов е била излъчена от същите кръгове, чиито интереси защитавал президентът.

Василев отрича да е използвал медиите си, за да атакува конкуренти. Според него президентът не е свещена крава и може да бъде критикуван. Австрийското издание се интересува от медийното му влияние, припомня подкрепата му за „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева и сина й, депутата от ДПС Делян Пеевски, и пита Колко свободни може да са медиите при това положение:

„Вие рисувате странна картина. Ние може би имаме прекалено много свобода в медиите. В България всеки може да каже или да напише всичко, без да спазва етични правила“.

Цветан Василев отрича да е банкер на държавата, защото в неговата банка са депозирани повечето пари на държавните фирми. Отрича и да е свързан с БСП и ДПС, защото подкрепял „всяко разумно правителство“. На въпроса дали би се нарекъл олигарх, отговаря така:

„Ако под олигарх се разбира някой, който е състоятелен и управлява много бизнеси, ОК, тогава съм олигарх. Но тогава и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и Бернар Арно са олигарси. Но ако олигарх е дефинирано като бизнесмен, който стои с единия крак в правителството и използва политическите си контакти за бизнеса, тогава със сигурност не съм олигарх“. /dir.bg