Телевизия ТV7 е продадена за малко над 32 млн. лв. в края на 2014 г. Това става ясно от новите документи в Търговския регистър, внесени от кандидат - купувача Асен Асенов, който пази мълчание за обгърната в тайнственост сделка, зад която прозират руски интереси.

Неизвестният доскоро бургаски бизнесмен е направил втори опит за промяна на собствеността в телевизията, която се свързва с обвинения в източването на КТБ банкер Цветан Василев, но отново е ударил на камък. Така битката за овладяването на четвъртата национална телевизия продължава, съобщава Mediapool.

Миналата седмица Агенцията по вписванията отказа на "Праймедия" ЕООД, представлявана от Асенов, да впише промени в управлението на TV7. Като причина за отказа бе посочена липсата на доказателства за прехвърлянето на собствеността на компанията. Още в понеделник бургаската фирма е внесла нови документи, с които да докаже, че това е направено.

Бившият издател на в. "Дума" и настоящ председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов, е поискал да бъде вписан като председател на новия борд на директорите на телевизията.

Малинов е бивш депутат от БСП и твърди, че представлява 11 рускоезични телевизии на Балканите. Близък е с председателя на европейските социалисти Сергей Станишев, но е в конфликт с настоящото ръководство на БСП, оглавявано от Михаил Миков.

Източници от левицата, заявяват пред Mediapool, че Малинов нямал грам съмнение, че скоро ще влезе в телевизията и имал среща по този повод с премиера Бойко Борисов още преди злополучния опит на съдия- изпълнител да изземе нейната техника.

И преди старта на сегашните машинации за смяна на контрола върху TV7, реалният собственик никога не е бил ясен. "ТВ Седем" ЕАД, чиято собственост са TV7 и "Балкан българска телевизия" ЕАД, на чиито честоти се излъчва Nwes 7, е еднолична собственост на "Краун медиа" ЕАД, което пък от своя страна е притежание на регистрираното в Кипър дружество "Краун медиа лимитед".

Новият собственик "Праймедиа" е внесъл в Агенцията по вписванията документи, с които да докаже смяната на собствеността в ТВ7.

Единият е за джиросването на 3 211 883 обикновени поименни акции. Това е 100% от капитала на "ТВ Седем" ЕАД, който е собственост на кипърската офшорка "Краун Медия".

Първата сделка е станала на 29 ноември 2014 г. Тогава "Краун Медиа" прехвърля собствеността върху тези акции на "Капленд" ЕООД. Дружеството е собственост на унгареца Газдар Нандор. Няколко месеца по-късно - на 25 март 2015 г. "Капленд" е прехвърлил собствеността върху тези акции на "Праймедия".

Любопитна подробност е, че малко преди акциите да бъдат прехвърлени на бургаската фирма, на 21 март 2015 г. Националната агенция по приходите е поискала запор върху 976 849 броя акции на "Краун Медия". Причината е дългът на кипърската офшорка от 288 млн. лв. към "ТЦ-ИМЕ" АД. Това е дружеството, чрез което мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев захранваше различни бизнеси.