Убийствата, към които е съпричастна групата на повторно задържания Петър Стоянв-Сумиста, са част от процеси, започнали през 1996-1998 г. Това заяви пред бТВ тази сутрин вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Събрана е информация, че тази група е съпричастна към извършването на пет убийства, искахме след задържането на групата за убийството на Юри Галев да достигнем до събиране на информация и доказателства и за другите убийства. Това са убийството на Юри Галев, на Румен Рачев, на адвокат Луков, убийството на съдружника на Ковачки, собственика на Софийска баница. Всеки ден се доближаваме все по-близо до разкритията", коментира Цветанов.

Убитите Румен Рачев и адвокат Луканов са били свързани със схема за преразпределение на остатъци от пари, натрупани от определени кръгове по времето на фалита на банковия сектор в България. „В този смисъл не е изключено да се търси и мотив за убийството на Кюлев", обясни вътрешният министър.

„Мотивът излиза, защото и Луков и Рачев са хора, на които им се дължат пари и естествено е по-добре да бъдат ликвидирани, защото пречат", каза Цветанов. В схемата от 1996-1997 г., когато започна трансформирането на банковата система, мотивът за убийството на Кюлев излиза, колегите работят много активно. Това, което сме започнали да правим по тази тежка организирана престъпна група, ще го продължим", заяви министърът.

„Не смятайте, че всичко, което се е случило в държавата през последните 20 години, че политиците не носят отговорност за това. Ние ще имаме много съпротивителни движения срещу нас. Но ви уверявам, че доказателствата са изключително сериозни и задълбочени и подчертавам голямата заслуга на окръжния прокурор на Шумен, на областния директор на Шумен", уточни Цветанов.

Вътрешният министър разкри още, че операцията по задържането и на Сумиста трябвало да стартира тази сутрин, но поради оперативна информация, че Сумиста ще излезе много тежко болен от болницата, операцията беше стартирана вчера. „Странно, че влизаш в болница с 12 000 евро, ако си влязъл здрав, както се доказа, представете си, че на другия ден е с диагнози, които по никакъв начин не биха могли да ни позволят да извършим арест. Само казвам, че един човек, който се е почувствал малко зле влиза в болницата за 12 000 евро. Като ходите на лекар носите ли такава сума във вас", попита Цветанов.