Спестени са 110 млн. лв. за рехабилитацията на железопътната линия Пловдив – Бургас, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Това е разликата между най-ниската оферта от първия търг и предложението на фирмата, която днес бе избрана за изпълнител.

На първо място е класиран консорциумът „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”, а цената за строителните дейности по цялото трасе е 316 968 850,42 лв., обясни министър Цветков.

След приключването на проекта ще се постигнат скорости от 130-160 км/ч при средни скорости в момента от около 80 км/ч, а времето за пътуване ще се намали с час и десет минути.

Търгът за Пловдив – Бургас бе прекратен в началото на тази година, защото всички оферти надвишаваха с около 30 процента индикативната му стойност от 366,45 млн. лв. Това принуди възложителят Национална компания „Железопътна инфраструктура” да повтори процедурата. Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт” от Кохезионния фонд на Европейския съюз.