Това, че централните банки в момента намаляват лихвата, не означава намаляване на лихвите за крайните клиенти на пазара, заяви подуправителят на БНБ Димитър Костов в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Пада лихвата, която банките предлагат по краткосрочни кредити, уточни Костов. Той припомни, че светът в момента е в най-сериозната криза от Втората световна война насам и не може да се очаква положението да е същото, както преди две или три години. След като се намираме в тежка финансова криза не трябва да очакваме, че ще се запазят условията от предишните години, когато образно казано „целият пазар беше наводнен от ликвидност", посочи още подуправителят на БНБ. Той увери, че централната ни банка следи внимателно стабилността на банковата система и че за разлика от други държави у нас регулациите са по-строги. Ето какво още каза Димитър Костов:

Как може да озаптите банките, да не предлагат абсурдно високи лихви по депозити?

Важното са не отделните рекламирани продукти, а какво се случва накрая като цена на ресурса. Има банки, при които е по-голям делът на нисколихвените депозити, които могат да си позволят за един малък сегмент да предложат по-високи лихви. Факт е, че много от предлаганите високи лихви са така структурирани, че да не водят до рязко поскъпване на общата цена.

Трябва ли гаранциите за влоговете да са обвързани с разумността на лихвите по тях?

Увеличението на гаранциите на влоговете е колективно решение на държавите в рамките на ЕС. Предстои промяна на минималния праг в рамките на следващите няколко месеца – увеличение до 100 хиляди. В тази обстановка е неразумно ние да вкарваме увеличения. Може би има логика, но не му е времето. Хубаво е да се направи колективно и организирано в рамките на ЕС, защото иначе ще се получи така, че държавата, която предложи най-добри условия, де факто ще може да деформира пазара.

По темата за евентуално ново обвързване на страната ни с МВФ, подуправителят на БНБ Димитър Костов смята, че то не е наложително и има известен риск да се изпрати погрешен сигнал.

<!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]-->