Уволнен, съкратен, временно отстранен от работа – независимо от наименованието, което предпочетете, нарастващата безработица в България е стряскащ фактор за повечето от нас. Независимо от изявлението на социалния ни министър, че тя расте с по-бавни темпове от очакваното все по-голям става броя на гражданите, които се страхуват, че биха могли да загубят работата си. Макар последните данни от Европейската статистическа служба /Евростат/ да звучат обнадеждаващо, че в България и Словакия е отчетен най-голям спад на безработицата, това не е достатъчно, за да ни направи оптимисти за бъдещото развитие на трудовия пазар в страната. Затова за повечето от нас, най-добрият начин да се справят с предизвикателството от  евентуална загуба на работата би било единствено подготовката за това неприятно събитие.

Тук възниква и въпроса как бихме могли да се подготвим? На първо място, ако прогнозите ви за развитието на фирмата или учреждението, в което работите, са тревожни и обезпокоителни не губете повече ценно време, а започнете да си търсите нова работа. Според експертите е по-лесно да си намерите работа, докато все още имате такава, тъй като от позицията, която заемате, това би ви позволило да бъдете по-уверен в преговорите с новия работодател за по-добро заплащане, условия на работа и т.н., докато ако сте безработен няма да имате голям шанс за това.

Не забравяйте също така, че търсенето на работа може да отнеме дълго време. Според експертите търсене на типична работа би могло да ви отнеме от три до шест месеца в зависимост от позицията и пазара. Ако изчаквате прекалено дълго, преди да започнете търсенето, накрая може да се окажете отчаян, без пари и готов на всякаква работа, независимо от заплащането и условията. Докато внезапните приходи биха помогнали да платите сметките си, ниската заплата би ви поставила в по-слаба позиция относно следващата ви бъдеща работа. Имайте в предвид и факта, че колкото по-дълго отлагате търсенето, а безработицата расте, толкова трудовия пазар се пълни с безработни, а шансовете ви да се доберете до сносна работа намаляват.

Освен това, когато сте наясно, че се задава безработица, едно от основните неща, върху които трябва да се фокусирате, е усилието да минимизирате рзходите си. Спрете да харчите и започнете да спестявате! Ако обаче вече разполагате със спестени пари не посягайте към тях, защото ще са ви необходими за в бъдеще.

Когато работдателят ви официално ви уведоми, че трябва да напуснете работата си, запознаете се обстойно с договора за прекратяване на трудовите взаимоотношения. Уверете се кога ще пристигне последния фиш със заплатата и обърнете внимание на това дали включва парична компенсация за неизползвана отпуска, извънреден труд и обезщетение.

В период, който е белязан от падащ пазар, несигурността в запазването на работното място се превръща в начин на живот. Когато се изправите отново на крака се подгответе за следващия път на финансов колапс, като въведете в ред финансите си. Създайте си фонд за спешни случаи, следете разходите, дори когато смятате, че не е необходимо и се постарайте да минимизирате дълговете си.

Не забравяйте и друг много важен факт – усъвършенствайте уменията и знанията си! Ако имате нужда от учебна степен, сертификат или обучение, което да развие качествата ви и да ви осигури повишение не се колебайте, а действайте. Грижейки се максимално за развитието на уменията и знанията си вие винаги ще бъдете конкурентноспособен кадър на трудовия пазар дори когато бъдещето крие неочаквани изненади.