Да бъде върната така наречената давност на отпуските, която обвързва правото на ползване и получаването на обезщетение с определен срок – това предложи изпълнителният секретар на департамента по правна закрила и законотворческа дейност към КНСБ Чавдар Христов в предаването "Кой говори" по Дарик.

Той припомни, че преди години имаше такава давност от три години, която обвързваше ползването на отпуск и получаването на обезщетението, тоест като не се ползват до три години, се губят. По думите му сега отново трябва да бъде въведена, като може да се мисли за по-кратък срок на тази давност, примерно две години и половина.

Според Христов заварените случаи са заработени от хората права. Отпуската се натрупва на базата на отработеното време и тези отпуски са нещо, което е вече собственост, мога така да се изразя. Заверените отпуски хората трябва да ги използват в рамките на тази давност или ако се прекратят правоотношенията, да бъдат изплатени, предлага той.

Синдикалистът обясни, че не се води статистика за броя неползвани дни отпуск и средствата, нужни за тях. Според него, за да има такава статистика, това трябва да се направи със специален счетоводен стандарт, бланка-образец, както е правено преди пет-шест години. Тогава се набра информация от предприятията и се установи тежестта на проблема, след което се предприеха законодателни мерки, включително се допусна да бъдат платени отпуски при съществуващо правоотношение, вместо да се ползват, обясни той.