"Средата в България е една от най-добрите на Балканите за развитие на стартиращи компании и за създаването на устойчив бизнес". Мнението е на Стоян Ангелов - един от немалкото млади предприемачи у нас.

Едва в последните години обаче започна да се гледа на предприемачеството по друг начин - зад него не стоят дебели чичковци с връзки и протекции, а млади и будни хора, с добро образование и свежи идеи.

Все по-важна роля играят акселераторите, които са своеобразна платформа за финансиране на стартиращи бизнеси. У нас вече действат няколко такива. За първи път в България обаче започва работа преакселератор. Подобно на тези в западните държави, и българският цели да подбере добри екипи и да развие бизнес идеите им.

В преакселератора участниците се учат на основните похвати за успешно стартиране на бизнес - как да привлекат клиенти, как да разработят бизнес модела си, да развият продукта си и не на последно място - да създадат добър екип и да спечелят финансиране.

Първият сезон на обучение в преакселератора вече започна. Благодарение на спонсори, хората, които стоят зад проекта, успяват да осигурят безплатно обучение на 14 екипа с различни идеи за бизнес.

„Обучителната програма продължава 10 седмици. Тя помага на хората с идеи на ранна фаза да развият своите проекти, да развият базисните си умения, за да видят какво им трябва, за да отидат на следващата стъпка - акселератор и излизане на пазара", обяснява Стоян Ангелов, който е част от екипа на първия в България преакселератор.

Само за първия сезон на преакселератора са кандидатствали над 80 екипа, от които в крайна сметка са избрани 14.

Програмата им осигурява менторства от предприемачи, бизнес обучения и място, на което да работят по проекта си през тези десет седмици.

Сред избраните бизнес проекти има най-различни - например младежи искат да създадат мобилно приложение за свързване на спортуващи хора:

„Например на някой му се играе футбол или тенис в събота следобед и чрез приложението може да намери хора, с които да спортува", разказва Стоян.

В преакселератора идеите на екипите могат да претърпят различни промени - в зависимост от това какъв интерес и към какви продукти биха имали клиентите.

„Важна е иновацията във всяка една идея - с бизнеса трябва да се решава проблем по иновативен начин. Също така учим участниците как да се развиват, накъде да вървят", допълва предприемачът.

Според него ключов момент е хората, занимаващи се с бизнес, да се научат, че няма нищо лошо дори в грешките, които допускат:

„Да се греши не е толкова лошо, така се научват на нещо. Важното след грешката е да не седнеш и да се вайкаш, а да я ползваш като полезен урок на следващото ниво".

Стоян Ангелов е категоричен, че в България е една от потенциално най-силните предприемачески среди на Балканите.

„Определено хората тук имат много идеи, но има и фондове, акселератори, които подкрепят тези идеи. Средата тук се развива правилно и това ще се превърне в един много устойчив бизнес", уточнява той.

„Няма как да станеш успешен предприемач за 10 седмици. Можеш обаче да натрупаш необходимите основни знания и умения , които да надграждаш след това и след години упорит труд да се превърнеш в успешен предприемач", завършва Ангелов.