Репликата на икономическия министър Драгомир Стойнев за възможното възобновяване на добива на уран у нас до края на годината, за пореден път разбуни духовете.

 

Както и самият Стойнев заяви в парламента, запитванията на инвеститори, интересуващи се от възможността за добив на суровината, не са спирали. Има интерес от световноизвестни фирми за добив на уран, главно от Канада и Австралия, признават от МОСВ. Това са страните, които заедно с Русия имат най-големите залежи на ценната суровина, пише "Стандарт".

 

Решението за закриване на уранодобива у нас е взето през 1992 г. от правителството на Филип Димитров. Тогава работят 48 мини, а още 30 са в стадий на проучване. Най-известните са в Елешница, Сборище, Бялата вода, Долна баня. Край София уран има в Сеславци и Кремиковци.

 

Първи започват да вадят уран у нас германците - през 1938 г. край Бухово. След края на Втората световна война добивът е засекретен. Освен с табели "Строго секретно", достъпът до находищата е спиран и със "слухове" за извънземни и древни гробници, излъчващи радиация. Мълвата гласи още, че затворниците, осъдени на смърт, са пращани на работа в урановите мини.

 

Преди решението за ликвидация на отрасъла, добивът на уран у нас е достигнал 645 т годишно, като България е била на 4-то място в света. Износът е изцяло към Съветския съюз. Така държавата си е плащала обработката на суровината, който получаваме обратно като ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

 

Сегашният министър не е единственият, който е заговорил за възстановяване на производството. През 2006 г. министърът на енергетиката Румен Овчаров също обявява възможността за възраждане по повод намерение на канадската фирма Cameko да проучва и добива уран у нас.

 

Междувременно към уранодобив в България на няколко пъти е проявен интерес - от фирма "Атомсторй" (която искаше да строи "Белене"), от ТВЕЛ - която сега доставя горивото за "Козлодуй" и австралийска фирми.


За да тръгне отново добивът на уран в България, ще бъдат необходими инвестиции от около 3 млрд. лв. при годишен добив от 500 тона, колкото е необходимо за АЕЦ "Козлодуй".

 

Възстановяването ще продължи около 2 г., като след третата печалбата за държавата ще бъде по 400 млн. лв. годишно. Така към седмата година държавата ще си върне вложението. А ефектът ще бъде, че страната ни ще стане значително повече енергийно независима, поне като суровина за атомна централа, която дава около 40% от необходимото количество.

 

И ще се създадат около 8-10 хиляди работни места. Това са параметрите от проучванията отпреди 3-4 години.