Около 1.5 млрд. лв. допълнително трябва да бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете в случай на отиване към фалит на КТБ. Някъде около 6 млрд. лв. пък ще струва спасяването на банката. Има нужда от капитализиране и осигуряване на ликвидна подкрепа. Едва ли някой се се съмнява, че ако днес, дори и банката да бъде одържавена, всички пари ще бъдат изтеглени с нейното отваряне, коментира финансистът Любомир Дацов пред БНР.

 

Според него управителят на БНБ Иван Искров е абсолютно прав, че решението на бюджетната комисия в Парламента противоречи на европейските и българските закони.

 

Коментарите за искане на оставката на управителя на централната банка бяха на базата на непознаване на законите, непознаване на практиките, защото такова нещо не е възможно, както и това, което те предлагат за финансиране и оздравяване на КТБ директно от страна на БНБ, категоричен е Дацов.

 

Той смята, че се използва определен политически момент и някои депутати се опитват да играят с чувствата на хората в тази ситуация, което не води до добро, особено когато става въпрос за финанси.

 

За съжаление трябва да се върви по стандартната процедура, която е предвидена в Закона, т.е. на 5-и ноември да бъде отнет лицензът на банката и да се влезе в процедура по несъстоятелност, счита финансистът.

 

Дори и депутатите да се замерят с цифри, едва ли някой от тях ще си позволи да задължи министерство на финансите да даде 4 млрд. лв. за спасяване на КТБ, дори да приемем, че Европейската комисия разреши такъв ход.

 

В най-добрите си времена Корпоративна търговска банка струваше от порядъка на 500-600 млн. евро, ако трябва да бъде купена, отчита Дацов. А сега, дори да бъде оздравена, ще струва двойно по-малко. Каква е икономическата логика, дори с всичките вреди, които би предизвикал фалитът, да се спасява банката?

 

От оздравяването със сигурност ще спечелят хората, които са вложили парите си в КТБ, заради високите лихви.

 

Но фалитът на банката няма да има чак толкова голямо икономическо значение, тъй като над 60% от кредитите не са дадени за бизнес, а за покупка на определено имущество, т.е. това са наработещи пари, според Любомир Дацов.