17:30 часа

 

Американските пазари отвориха с повишения, като инвеститорите почерпиха оптимизъм от данните публикувани от Министерството на търговията в САЩ за ръст на началното жилищно строителство и доклад за спад на молбите за помощи за безработни.

 

След това обаче индексите поеха надолу, заради опасенията на инвеститорите, че силното поскъпване на акциите през последните 3 месеца изпреварва развитието на реалната икономика. Тези опасения са подкрепени и от финансовият резултат на FedEx, който поражда въпроса дали водещите компании в САЩ ще могат да изпълнят заложените си краткосрочни финансови цели.

 

Ето защо час след началото на сесията индексът на сините чипове DJIA пада с 0.07%, до 11 449.41 пункта, а широкият S&P 500 се покачва с 0.05%, до 1 235.79 пункта, а технологичният NASDAQ е нагоре с 0.20%, до 2 622.64 пункта.

 

Преди началото на сесията от Министерството на труда на САЩ докладваха спад на молбите за помощи за безработни, подадени през миналата седмица до 420 000, като това е трето поредно понижение на броя им.

 

Според обнародвания днес доклад на Министерството на търговията броят на жилищните сгради, по които е започнало строителство през ноември е достигнал 550 000, нараствайки с 3.9% спрямо октомври, като това е първото му покачване от 4 месеца насам.

 

В същото време обаче разрешителните за строеж в САЩ са намалели с 4%, до 530 000 през ноември, като това е най-ниското им ниво от април насам.

 

Според друг доклад на Министерството на търговията, публикуван днес, дефицитът по текущата сметка на САЩ е нараства до 127.2 млрд. долара през третото тримесечие, отразявайки увеличаващия се внос. Дефицитът е най-големия за последните две години, но е по-скоро положителна новина, защото показва възстановяване на покупателната сила на американците.

 

Оптимизмът на пазара беше подкрепен и от силното покачване на индекса на промишлената активност във района на Филаделфия. Според доклада на регионалната банка на Фед, индексът за декември се покачва до 24.3, при очаквания за спад.

 

Докладвани бяха и финансовите резултати на най-голямата логистична компания в света FedEx, чиято печалба пада с 18%, до 283 млн. долара за миналото тримесечие. Но пък приходите са нараснали с 12%, до 9.63 млрд, долара. Освен това от дружеството повишиха прогнозите си за фискалната 2011 г. до диапазон от 5-5.30 долара на акция. Акциите на фирмата поскъпват с 1.8% днес.

 

Добрите новини от САЩ оказват подкрепа на американската валута, която поскъпва с 0.13%, до 1.3204 долара за евро.

 

Петролът и златото за под натиск, като спот цената на ценния метал намалява с 1.65%, до 1 362.60 долара за тройунция, а фючърсите за доставка през януари на лек американски нефт поевтиняват в Ню Йорк с 0.72%, до 87.98 долара за барел. 

11:00 часа

В Лондон, фондовият пазар отвори с леко повишение днес, като инвеститорите ще очакват данните за продажбите на дребно във Великобритания през ноември. В първия час на сесията FTSE 100 е нагоре с 0.19%, до 5 893.47 В същото време пазарите в еврозоната продължават да са под натиск от опасенията за разрастване на дълговата криза.

В момента във фокуса на притесненията е Испания, която днес ще предложи на аукцион суверенен дълг в размер в размер на 3 млрд. евро. Резултатите от аукциона ще покажат доколко дълговите пазари са настроени негативно към ситуацията в четвъртата по големи икономика в еврозоната и дали Испания ще се нуждае от финансовата подкрепа на Европейската комисия.

В началото на сесията в четвъртък френският CAC 40 се понижи, но след данните за промишлената активност в Германия, която е основният експортен пазар на френските компании, тръгна нагоре и в първия час на търговията се покачва с с 0.34%, до 3 893.66 пункта, въпреки че публикуваните днес данни за активността и очакванията в сферата на услугите и промишлеността във Франция през декември се оказаха по-слаби от прогнозираното.

 

PMI индексите в сферата на услугите и промишлеността са съответно 56.3 и 54.1, спрямо 57.9 и 55.0 за ноември и очаквания за покачване през декември.

 

В Германия DAX 30 също отвори с понижение, но обърна посоката си след данните за промишлената активност за декември и в първия час на сесията покачва с 0.02%, до 7 018.09 пункта, въпреки че PMI индексите в сферата на услугите и промишлеността на най-голямата европейска икономика за декември са по-добри от очакваното, достигайки съответно 60.9 и 58.3.

 

На валутните пазари еврото се търгува в тесни граници срещу долара, като изглежда в момента търси посока с оглед на огромния дълг и фискален дефицит в САЩ и дълговата криза в периферията на еврозоната.

Доларът е под натиск в началото на сесията на европейските пазари днес, като част от инвеститорите търсят реализиране на печалби от последното му възходящо движение, а негативен ефект върху него има и вчерашния спад на американските пазари. Единната валута поскъпва с 0.21%, до 1.3249 долара.

 

8:45 часа

Доларът отново поскъпва след вчерашния си подскок, дължащ се на продължаващи силни данни от щатската икономика и неувереност около възможността на Испания да финансира дълга си. Щатската валута поскъпва също и заради рязкото покачване на лихвите по американския правителствен дълг, което стимулира търсенето на други щатски активи. Около 3.5% се движи годишната доходност на 10 – годишните американски ДЦК.

 

Доходността и цената на облигациите са обратно пропорционални, тоест ръст в доходността означава разпродажба на правителствените бонове. Вчера пазарите оцениха възможността планът за данъчни отстъпки на президента Обама, предвиждащ да остави в следващите две години 858 милиарда долара във фирмите и бизнеса, да бъде одобрен от Конгреса. С по-ниските данъци икономическият растеж ще се покачи, а бюджетният дефицит ще нарасне. По тази причина например пазарът на акции изглежда по-доброто място за инвеститорските фондове, а това неизбежно е свързано със засилено търсене на долари.

 

В момента на валутните пазари едно евро купува 1.3230 долара. Спрямо японската валута доларът е на тримесечен връх и купува 84.256 йени. Рязкото поевтиняване на паунда до 1.5564 долара според някои анализатори може да се отдаде на високата инфлация от 3.3% през ноември, която може би ще принуди централната банка да вземе някакви мерки по монетарно затягане на Острова.

 

Сред интересните коментари днес е прогнозата, публикувана от Bloomberg, че златото може да поевтинее вследствие на европейската дългова криза и добрите макроикономически данни от САЩ. Те, от своя страна, ще окажат силна подкрепа на долара и златото ще загуби привлекателността си като източник на сигурност и резервна валута. В момента тройунция от благородния метал се разменя за 1384 долара, спад от 0.14% за деня. Петролът без съществена промяна се търгува на ниво 88.56 долара за барел WTI и 91.99 долара за барел брент.

 

Вчера индексите на Wall Street завършиха на червено, със спад от 0.17% до 11457 пункта на Dow Jones, спад от 0.4% на Nasdaq до 2617 пункта и понижение от 0.51% до 1235 пункта на S&P500. Коментарите на MarketWatch обясняват това с инфлационната заплаха, видна от пазара на трежъри бонове. Инфлационните очаквания трудно могат да повлияят директно на капиталовия пазар в кратък период, така че по-вероятно е известно прибиране на печалбите, след шест последователни сесии на растеж.

 

В четвъртък азиатската борсова търговия носи отпечатъка на несигурността на американските пазари снощи, с ръст от 0.06% на Nikkei в Токио, подпомогнат от слабата йена, спад от 0.12% в Шанхай и по-чувствително понижение от близо 0.4% в Хонконг, до 22889 пункта за индекса Hang Seng.