Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промяна на цената на електроенергията може да постави в опасност енергийната независимост на България.

Това заявиха от Далкия Варна. От варненската топлофикация са обезпокоени, че едно ново намаление на преференциалната изкупна цена за електроенергията от когенерация ще принуди местните енергийни производители, сред които и Далкия Варна, да повишат цената на произведената чрез когенерация топлоенергия за крайните потребители.

Увеличението на цената на топлоенергията ще доведе до по-масово използване на газ или електричество за индивидуално отопление на крайните потребители, което от своя страна ще увеличи зависимостта на страната от вноса на енергия. В същото време, в контекста на обща икономическа и социална криза, всички европейски държави се стремят да намалят търсенето на класическа и вносна енергия и залагат все повече на използването на местни ресурси или на новаторски решения като когенерацията, за да запазят и повишат енергийната си независимост.

Необходимо е България да установи сигурна система за регулиране на цените на енергията, която да бъде трайна и да дава дългосрочна видимост за стабилни цени, се посочва в официалното становище на френската фирма-собственик на варненската топлофикация.

Новите цени на електроенергията ще бъдат обявени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утре, 25 юни.