Строителната индустрия в България, проектирането е оставено на автопилот повече от 20 години. За регионалното развитие във всяка една европейска държава има министерство, което планира в големи мащаби, развитие на територията между регионите, развитие на инфраструктури. Големите мащаби това е напасване на развитието на територията. Така, докато министерството на инвестиционното проектиране прави конкретното проектиране на конкретни проекти, министерството на регионалното развитие се занимава с планиране. Това каза пред Нова телевизия министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов

Създаването на тази структура е направено с решение на НС, преди той да е бил ангажиран с нея.

Според него МИП се създава в един вакуум, тъй като е направило впечатление, че името е малко странно, то е взето директно от Закона за устройство на територията.

По отношение на назначението на Джейхан Ибрямов като зам.-министър на МИП, Данов каза, че е започнал с концепция за структурата.

В МИП преди да се назначи конкретен човек, се вижда първо за какво трябва този човек. Идеята е вторият зам.-министър да поддържа тесни контакти с общините и кметствата. Да се намери такъв човек в България никак не е лесно. Ибрямов е работил с общини и с кметства. Той познава работата на общинските съвети. Той ми каза, че е работил в сдружението на общините, добави Данов.

Той е категоричен, че има нужда от такова министерство като МИП. На практика министерството вече работи. Създали сме структурата на министерството, очакваме да се завърши сградата – това е институт "Мигел де Сервантес". Хората само очакват някъде да седнат да работят, обясни Иван Данов.

По отношение на скандала, свързан с името му, за получени от него помощи за безработица във Франция за периода 2004-2005 година, Данов каза, че понеже тече разследване на прокуратурата, по-добре е да се изчака то да завърши.