Осигурителната вноска трябва да е пъти по-висока, ако искаме да постигнем балансиран пенсионен модел. Това заяви в „Седмицата” на Дарик зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Той бе категоричен, че в настоящата ситуация т.нар. швейцарско правило за индексация на пенсиите не работи добре. Според зам.-финансовия министър в повечето европейски страни 65 г. е оптималната възраст, на която се пенсионират хората при солидарен модел.

Горанов призна още, че са обсъждани варианти за по-драстично увеличение на пенсионата възраст от догодина, но засега е постигнато съгласие за ръст с една година от 1 януари 2012 г.

Идеята, на която управляващите се спряха, е от догодина пенсионната възраст да се вдигне с една година, а от 2015 г. да продължи по графика, разписан за 2021 г. Осигурителният стаж ще се увеличава по предварително договорения график от миналата година – т.е. започва да се увеличава с по четири месеца от догодина.

Горанов допълни, че парите, които бюджетът ще даде за пенсионно-осигурителната система, догодина са повече. С парите, които ще бъдат спестени от вдигането на пенсионната възраст от 2012 г., ще бъдат вдигнати най-ниските пенсии.

Правителството няма да успее да реализира пълното си намерение за намаляване на данъчната тежест до края на мандата, призна още Владислав Горанов. Той обаче бе категоричен, че правителството няма да вдига данъци.

През 2013 г. също може да се стигне до дефицит в бюджета, макар и минимален, допълни Горанов. По думите му при намаляващ фискален резерв, през януари 2013 г. е съвсем нормално правителството „да вземе заем, за да погаси друг заем” – т.е. така наречените „облигации на Милен Велчев”.