Гръцкото финансово министерство е открило сред персонала на ведомството 70 нелегални милионери, съобщават местните медии.

По данни на министерството, 70 негови служители са декларирали  в данъчните си декларации средни доходи от порядъка на 50 хиляди евро на година, докато при щателна проверка на властите е било установено, че те притежават недвижими  имоти на стойност от 800 хиляди евро до три и повече милиона евро.

Чиновниците са отстранени от работа, а срещу тях е заведено наказателно производство.          

Борбата с корупцията и източването на средства от държавата се засили в Гърция, след като кабинетът Папандреу прие пакет от мащабни мерки за жестоки икономии,  които да позволят да бъде намален държавният дефицит от 13.6 на сто до по-малко от 3 на сто от БВП на страната до 2014 г. Приходите в бюдежета се очаква да дойдат от съкращения на заплати и пенсии, орязване на непроизводствените разходи и борбата с широко разпространената практика в страната за неплащане на данъци, от която държавата е лишена от стотици милиони евро.

Министерството на финнасите откри гореща телефонна линия, на която всеки анонимно може да позвъни и да подаде сигнал за корупция  или източване на средства от хазната.

В. "Та неа" писа, че с тази задача е натоварена специална служба в министерството и точно тя вече разкри случаи, в които са замесени 50 служители от данъчни и митнически инспекции, регионални контролни центрове и служби за работа с недвижими имоти от различни райони на страната, срещу които са повдигнати обвинениня за източване на пари, за контрабандна дейност и за незаконно облагодетелстване.

В. "Пондики" пише днес, че след като Гърция и нейната икономика бяха поставени под лупа от ЕС, Европейската централна банка /ЕЦБ/ и Международния валутен фонд /МВФ/, сега тези институции готвели да поставят свои постоянни надзорници в пет възлови министерства.

Така, от една страна Гърция ще бъде наблюдавана от ЕС МВФ и Европейската централна банка, а от друга - техни постоянни надзорници ще следят за изпълнение на правителствените мерки за икономии.

Тройката /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ смята да изпрати тези надзорници през лятото преди да бъде отпуснат вторият транш от заема за Гърция, който се изчислява на 9 млрд. евро, коментира вестникът. БТА