Екипи на НАП София започнаха проверки в най-големите тържища за продажба на селскостопанска продукция в столицата, съобщиха от приходната агенция. Търговците на борсите в Слатина, Дружба I, Дружба II и Волуяк ще бъдат проверени по подозрения за укриване на обороти и неначисляване на ДДС, поясняват от Националната агенция за приходите.

Инспекторите ще проверяват за произхода на стоката и отчитането на продажбите. Освен това ще бъдат направени пълни инвентаризации на стоковите наличности, както и мониторинг на влизащите и напускащите борсите плодове и зеленчуци. Освен за укриване на обороти ще бъдат проверени и служителите в борсите за това дали са осигурявани на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията на персонала. Ще започнат и непрекъснати наблюдения в борсите, за да се гарантира, че всички продажби се отчитат.

Сред най-често срещаните нарушения при продажба на селскостопанска продукция е липсата на документи за произход на стоката и укриване на обороти. Друго често използвано обяснение от търговците е, че са производители на селскостопанска продукция, но това по отношение на някои тропически плодове е очевидно невъзможно.

Акцията е разпоредена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов във връзка с данните, които министърът на финансите Симеон Дянков е получил за масов контрабанден внос и укриване на продажби от търговци на селскостопанска продукция. Подобни проверки в борсите за търговия с плодове и зеленчуци ще започнат и в други градове на страната в близките дни.