Вчера проектобюджетът за догодина влезе в парламента с привкус на диетични палачинки и без следа от постни пици. Управляващите се постараха неколкократно да подчертаят, че данъците няма да се вдигат и че това е едно от техните постижения по отношение на фиска.

"Замръзналите" данъци у нас често бяха споменавани и като основно предимство за привличането на чужди инвеститори. Освен това, кабинетът даде и примери със съседите ни на юг, които заради дълговата криза се наложи да внасят по-голяма част от доходите си в хазната.

Миналата седмица DarikFinance.bg попита читателите какви биха били ефектите от задържането на данъците. Според мнозинството от участвалите в анкетата – 28 процента, в ситуация на криза данъците всъщност трябваше да се намалят и кабинетът пропусна да го стори.

Не са малко, обаче, и привържениците на повишението на данъците. Според 26% от гласувалите, именно заради това няма достатъчно средства и се харчи от фискалния резерв. Според 22 на сто от отговорилите пък задържането на данъчните ставки е отлично за населението и бизнеса.

Само 12% от участвалите в редовната ни седмична анкета смятат, че неповишаването на данъците са празни приказки, защото се вдигат косвените и се обмисля по-високо ДДС в туризма. Също толкова от гласувалите смятат, че кризата не е отминала и има голяма вероятност правителството скоро да „пипне” и данъците.

Тази седмица анкетата на DarikFinance.bg е посветена на похода на Националната агенция за приходите срещу собствениците на луксозни имоти. Своят глас можете да дадете тук.