Въвеждането на данък Банка ще доведе само да оскъпяване на банковите услуги за клиентите, обяви финансистът Андрей Пръмов. Вчера такава идея беше лансирана от вицепрезидента на КНСБ  Пламен Димитров, който обяви, че вече е време и банките да започнат да плащат данък "криза" и че трябва да се въведе налог върху транзакциите на трезорите и финансовите къщи у нас. Според Андрей Пръмов тази идея има за цел само да се хареса на широката публика.

Идеята за въвеждане на Данък Банка е обсъждана от няколко месеца като европейска инициатива от някои страни в ЕС. Според финансовия експерт Андрей Пръмов у нас идеята няма почва и ще доведе само до по-скъпи банкови услуги: В условията на криза всяко едно притеснение, от страна на разходите, ще доведе до негативни ефекти. Тази идея не е българска, както повече или почти всички вредни идеи, тя не идват от страната, тя идва от чужбина. От страни, където финансово-кредитната система и ситуацията общоикономическата е коренно-различна от нашата. Ние не би трябвало изобщо схематично да прилагаме чужди идеи като опит. Това е необмислено и  може би в по-голяма степен пиар насоченост към общественото мнение, политическо предложение, произтекло от среди, които искат да се харесат на широката публика, без да се стремят да провокират мислене по въпроса у същата тази публика.

Андрей Пръмов определи като абсурдна и идеята лихвите по кредитите на търговските банки да се определят от Българската народна банка: Това е все едно да определяш цената на черешите във всеки един момент на сезона, просто не е възможно.

Пръмов отказа да прогнозира кога точно ще свърщи кризата у нас и изрази  надежда това да се случи възможно по-скоро.