* допълнен вариант

В рамките на половин час депутатите от бюджетна комисия се отметнаха от решението си за въвеждане на облагане върху печалбите от хазарт. След като приеха промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица и преминаха към разглеждане на промените в облагането при застраховането в корпоративния закон, депутатите се върнаха към предишния дебат и прегласуваха решението си. Така промените и при хазарта, и при застраховането бяха отложени за разглеждане за другия четвъртък.

По-рано стана ясно, че 40 млн. лева трябва да влязат в хазната от облагането на печалбите от хазарт и игри на щастието.

Общо очакваме годишен ефект от порядъка на 148-149 млн. лв. Нашите оценки до края на годината, ако се въведе от 1 юли 2010-а, са приблизително от порядъка на 70 млн. лв., но да приемем, че евентуално в първоначалния старт на тези разпоредба евентуално ще има някакъв отлив от залагания, както се твърди от асоциацията в хазарта. По този начин е изчислена приблизителната оценка от около 40 млн. лв., каза изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Вие си мислите, че за пет-шест часа игра някой може да установи каква е печалбата на един играч и след това да му удържи. Ако сериозно го мислите това, аз пак ви казвам, нарочно внимателно изслушах как точно ще стане – аз съм за това двойно облагане на печалбата. Тогава организаторът нищо не губи, а клиентът и той нищо не губи, защото какво, като съм спечелил 1000 лв., спечелил съм 800 лв., 20% ще ми удържат, пак съм доволен. Само че това е толкова невъзможно, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.