Увеличението на данъка върху хазартните дейности беше направено от управляващите прибързано и без ясна експертна обосновка. Това се посочва в официалната позиция на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия /БТАПОИИ/ във връзка с приетите от парламента промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Недопустимо е подобно решение, което засяга цяла индустрия, да бъде взето от законодателния орган в последния момент. Изразяваме несъгласие и с факта, че подобен тип законови промени се направиха  без да бъдат взети предвид лошите финансови прогнози за тази и следващата година. Това ще постави цял икономически сектор на ръба на оцеляването, се посочва в позицията на експертите на БТАПОИИ.

Увеличаването на данъчната ставка върху тото, лото и резултати от спортни залагания от 10 на 15 %, както и увеличението с близо 70% на данъка за игрални автомати за организиране на хазартни игри в игрални зали, е крайно решение, особено в настоящата икономическа ситуация, коментират от асоциацията. Според нейните членове ефектът от тази управленска мярка няма да бъде увеличаване на данъчните постъпления в бюджета, тъй като рязко ще намалеят фирмите, които подлежат на облагане. Очакванията на експертите от сектора са за фалит на малки и средни оператори и загуба на хиляди работни места. Производителите на игрално оборудване също ще бъдат негативно засегнати поради силното стесняване на пазара. Рязко ще намалеят приходите в бюджета не само от преки данъци, но и от косвени данъци като ДДС върху потребяваните стоки, услуги и оборудване, осигуровки, заплати и др.

Между 20 и 30 процента е спадът на приходите в сектора заради финансовата криза, а около 60 игрални зали са прекратили дейността си от началото на годината, припомнят от БТАПОИИ.

След като вече е факт промяната в данъчните закони, за бизнеса е от изключително значение да се подходи с особено внимание към обсъждането на предложенията за изменение и допълнение на Закона за хазарта, препоръчват от асоциацията. Те визират предложението, което вече е внесено от народния представител Яне Янев.

В хода на обсъждането на тези промени трябва задължително да бъдат отчетени експертните мнения на представители на индустрията, тъй като съществува реален риск не добре прецизирани изменения в Закона за хазарта да доведат на практика до закриване на игралния бизнес и създаване на сериозен сив сектор в индустрията, предупреждават от бранша. От там напомнят, че още в средата на ноември от името на  БТАПОИИ са внесени при министъра на финансите Симеон Дянков и председатели на ресорните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по правни въпроси препоръки и коментари във връзка с предложените промени.