Цените на петрола ще достигнат 175 долара за барел, на пшеницата ще скочат двойно, американските фондови индекси ще паднат с 25 на сто, а китайските - с 40 на сто. Британската икономика пък я чака спад. Всички това ще се случи през 2008 година, прогнозира датската Saxo Bank (Саксо Банк), пише БГНЕС.

Нашите шокиращи предсказания не претендират за абсолютна точност, а по-скоро дават храна за размисъл за бъдещето на пазара, казва ръководителят на стратегическия отдел на Saxo Bank Дейвид Карсбол. Истината е, че прогнозите на Saxo Bank за 2007 година се оправдаха частично, а в някои случаи и напълно, отбелязва електронното издание Газета.Ру. Песимистичните й предсказания за строителния сектор в САЩ за тази година дори надминаха прогнозите.

Много водещи експерти обаче не споделят страховитите предсказания. Прогнозата, че световните цени на петрола през 2008 година ще достигнат 175 долара за барел, анализаторите смятат за неправдоподобна. На цената на петрола оказва влияние икономиката на бързо развиващите се страни, главно Китай и Индия, и определяните от ОПЕК квоти за добив. В икономиката на Китай обаче се забелязва тенденция към известно забавяне, а ОПЕК не смята да увеличава производствените квоти, така че едва ли може да се очакват цените да хвръкнат до такива висоти, смятат повечето експерти. Те са на мнение, че към края на 2008 г. можем да очакваме цена на петрола малко над 100 долара за барел.

Опасенията на Saxo Banн за двойно увеличение на цените на житото през 2008 година също не се споделят. Повечето прогнози са за по-скромни колебания в рамките на десетина процента.