Луксозният хотел „Кроун плаца” в Копенхаген от днес ще предлага на клиентите си да въртят педалите на велосипеди, за да го захранват със "зелена" електроенергия, предаде Франс прес.

Всеки клиент на хотела, който се качи на свързан с велосипед генератор и произведе най-малко 10 киловатчаса ток, ще бъде възнаграден с обяд или вечеря за около 200 крони (27 евро), съобщи ръководителката на отдела за връзки с обществеността на хотела Фредерике Тьомергард.

Два велосипеда ще бъдат инсталирани във фоайето на хотела, където на малък екран ще може да се проследи количеството произведена електроенергия.

По този начин клиентите ще могат да намалят "своя въглероден отпечатък и да направят икономия на пари и енергия", допълни говорителката.

Според нея "човек в немного добра форма трябва да върти педалите около 10 минути, за да произведе 10 киловатчаса, а ако е трениран може да произведе и 100 киловатчаса за 60 минути." Електроенергията ще бъде зареждана в акумулатор и след това ще бъде подавана към електрическото захранване на хотела, който претендира, че е един от най-екологичните в света.

„Кроун плаца” се намира в близко до центъра предградие на Копенхаген. Той получи сертификат за "зелена сграда" от Европейския съюз, използвайки технологии, щадящи околната среда - слънчеви панели и климатична и отоплителна система, захранвана с подпочвени води. БТА