Близо 2.5 млн. лв. ще струва подготовката на приватизационни сделки за 124 млн. лв. Това става ясно от правителственото съобщение за одобрената издръжка на Агенция за приватизация през тази година.

Общата сума, която бюджетът ще трансферира към агенцията, възлиза на 2 494 000 лв. С тях освен покриване на текущите разходи ще се плащат хонорари на експерт - оценители, анализатори, консултанти, юристи, инвестиционни посредници.

През тази година целите пред Агенцията за приватизация бяха занижени. През миналата година държавната служба трябваше да продаде активи за 450 млн. лв., но но успя да реализира продажби за около 350 млн. лв., благодарение най-вече на приватизацията на EVN, от която държавата прибра над 94 млн. лв.

През тази година Агенцията за приватизация подготвя продажбата на държавни пакети в капитала на дружества като ВМЗ Сопот, Терем, БДЖ - Товарни превози. Освен от продажбата на активи, агенцията има ангажимент и да извършва следприватизационен контрол и да налага санкции при неизпълнение на ангажиментите от страна на новите собственици.