Около 1 млн. лева може да бъдат отделени за компенсиране на собственици на одържавени имоти, съобщи за Дарик депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов.

Той е получил писмено уверение от финансовия министър Симеон Дянков, че парите ще бъдат заложени в Бюджет 2011 г.

За да се случи това, трябва да бъде направена промяна в Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти.

Има много хора, които дълги години са живели в одъжравени имоти и са плащали данъци. След това тези имоти са били реституирани, а хората са останали на улицата, обясни Любен Корнезов.

През 2006 г. те са имали само три месеца, за да потърсят правата си. Сега Корнезов предлага да се даде един нов шестмесечен срок тези граждани, които не са получили компенсаторни записи, да имат право да ги получат от областните управители. Мисля, че е справедливо, каза Корнезов.

Няма точна статистика колко души ще могат да се възползват от промяната. Според Корнезов са около 1 500 собственици. Това са суми, които за година са под един милион.

Валентин Христов, председател на Асоциацията на притежателите на компенсаторни инструменти, коментира:

Чисто и просто се правят едни дребни законодателни промени, които просто не решават кардинално проблема. И вместо да се пускат нови компансаторни инструменти, трябва да се намери решение за тези, които са в момента в обращение, над 550 млн. компенсаторки.