Професии под прикритие. Те обикновено не са постоянни, а участниците са предимно млади хора. Задачите са необичайни. Някои от тях трябва просто да правят добро впечатление. Други дегустират, трети изпробват.

За да си заслужиш паричната награда, понякога са необходими само свободен ден, да си фен на компютърни игри, високи скорости, лъскави коли или на пътешествията и хубавото вино.

Дори запалените "геймъри" вече могат да се впишат в работната среда. Това е възможно от началото на 2013 г. и в България благодарение на "Gameloft". Става дума за международна фирма, която разработва игри за мобилни платформи.

В българския сайт на компанията периодично се пускат обяви за "гейм тестери", които, играейки, описват всички възникнали грешки. Например, когато героят в играта спира да се движи, картината на моменти е неясна и други подобни проблеми, които възникват, се смятат за грешка. Работата на тестерите е да опишат ясно и точно тези проблеми.

Въз основа на подробно направените анализи програмистите отстраняват неточностите. Да бъдеш тестер на игра не е за всеки. Препоръчително е само за най-големите привърженици на компютърните развлечения, които трябва да са готови да играят по 8 часа на ден.

Вярно, че не всеки път ще се забавляват с любимата си игра, но на шега, на майтап ще си докарват минимум по 500 лв., споделят блогърите в интернет. Някои от най-хитовите игри са The Amazing Spider-Man, Ice Age Village, Let's Golf!, Modern Combat.

Друг приятен и забавен начин да се изкарат пари през лятото е участието в реклами.

"Подобна атрактивна работа ми предложи известна рекламна агенция", сподели пред "Стандарт" късметлия, който спечелил мястото. За два дни работа той взел 160 лв. Изпълнявал ролята на шофьор. Освен да кара колата, участникът в рекламата трябвало да тръгва и да спира по команда.

За нощните птици пък купонът в някое лъскаво заведение може да се превърне в доходоносна работа. Нощните промоции на алкохолни напитки по баровете и дискотеките могат да бъдат забавен начин за изкарване на банкноти.

Работата на промоутърите е освен да популяризират конкретния продукт сред посетителите, да ги заразяват с добро настроение. Срещу 4 часа забавление, среща с познати и непознати лица, готина музика, а защо не и умерена консумация на алкохол се взима сумата от 50 лв.

Отдаването на апартаменти и стаи под наем също не е лошо занимание особено, ако става дума за морето. Възможността през най-горещия сезон да си морски гларус, а междувременно да изкарваш и по някой друг лев не е за пропускане. Такава лека професия има Васил Иванов от София. Той работи в Несебър.

Отговорностите му се свеждат до минимум - да посреща и съответно да изпраща гостите на хотела или кооперацията и ако бъде установена някаква повреда в наетото помещение, да извика техник, който да я отстрани. Всеки месец той получава 30% от наема на апартаментите, които следи.