Fинансовите министри на страните от eврозоната се споразумяха вчера за серия от реформи, които Гърция трябва да проведе скоростно. В противен случай правителството в Атина няма да получи първия транш от финансовата помощ от 86 млрд. евро.

"Одобрихме списъка с реформи, които трябва да бъдат проведени преди средата на октомври, за да бъдат отпуснати 2 млрд. евро от спасителния заем за Гърция. Превеждането на още 1 млрд. евро зависи от първото официално преразглеждане на програмата по-късно този месец", заяви след края на заседанието в Люксембург председателят на еврогрупата Йерун Дайселблум.

Гърция ще изпълни всички условия на кредиторите, увери премиерът на страната Алексис Ципрас.

"Изпълнението на условията по споразумението с кредиторите не подлежи на съмнение. Но има въпроси, за които ще се борим. Налице са четири "горещи линии", по които усилено ще работим", заяви Ципрас.

По думите му на първо място, това са просрочените кредити. Второ - защитата на трудовите отношения и възстановяване на трудовите договори.

Гръцкият премиер си поставя за цел постепенно повишаване на минималната заплата и намаляване на разликите между възнагражденията на старите и новите служители.

На трето място е обезпечаването на държавния характер на енергетиката. И на четвърто място - обсъждането на работите на фонда за управление на държавната собственост, който предстои да бъде създаден, за да приватизира активи за 50 млрд. евро, с които Гърция да върне част от парите, отпуснати от кредиторите.

"Не е нужно да губим териториите, които сме завоювали. Не трябва да се връщаме към екстремалната неолиберална политика.", категоричен е Ципрас.

Гръцкото правителство очаква свиване на икономиката на страната с 1.3% през 2016 г. Бодежът е разчетен при първичен дефицит, преди плащанията по дълга, от 0.5% от брутния вътрешен продукт или 894 млн. евро. За сравнение през 2015 г, дефицитът ще бъде 418 млн. евро.