Личните лекари ще получат още 5 години, за да придобият специалност. Това предвижда проект за изменение на Закона за лечебните заведения, подготвен от министерството на Таня Андреева. Новината съобщи тя по време на парламентарния контрол. 

Джипитата у нас са 4527, 3000 от тях вече имат специалност. Все още не са приключили специализацията си 1037, а други около 670 (под 15%) изобщо не са се зачислили. Това ще е третото удължаване на срока за личните лекари. 

В университетите са разкрити 4786 места за специализация по "Обща медицина", "Вътрешни болести", "Педиатрия" и "Спешна медицина", по които джипитата могат да вземат диплома. 

Близо милион българи бяха заплашени да останат без личен лекар от юни, когато изтича първоначалният срок за специализацията им. 

Здравното министерство информира през февруари, че ще предложи изискването за специализацията на личните лекари да влезе в сила от юни 2015 г. и практиките им няма да бъдат затворени. 

Създадена бе и работна група, която да изготви промените до края на април. Столичните джипита настояха срокът за придобиване на специалност да се удължи до 2020 г.