Близо 14 хиляди души с увреждания са регистрирани в бюрата по труда през изминалите десет месеца на годината, което представлява 3.9 процента от общия брой на безработните у нас, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. По думите й през следващата година държавата ще увеличи с 4 милиона лева бюджета за осигуряване на работни места на хората с увреждания.

До октомври тази година държавата е съдействала за включване в заетост на повече от 4 570 хора с увреждания, като 2 200 от тях вече са на постоянна работа, а не в субсидирана заетост, обясни Росица Стелиянова. През следващата година ще бъдат отделени 12 милиона лева за осигуряване на работа на тези хора, допълни Стелиянова.

С тези 12 млн. лв. се надяваме да осигурим заетост на около 5 000 лица с увреждания, които са част от петте уязвими групи на пазара на труда, получават по този начин една пета от общия бюджет, предвиден за активна политика през 2011 година, каза шефката на Агенцията по заетостта. 

Една от програмите предвижда обучение и включване в заетост на хора с увреждания за срок не по-малък от 3 години, като държавата предоставя на работодателя средства за заплати и осигуровки. В заетост трябва да се включат над 1600 души, като 520 от тях ще започнат нова работа.