Кризата в еврозоната, фискалната скала на Америка, поредните стимули за японската икономика, слабият икономически растеж и растящите държавни дългове ще бъдат използвани като илюстрация на това, че стабилният в дългосрочен план просперитет не се постига с модела на Запада. Такава е прогнозата на Филип Алдрик, редактор в британския Telegraph.

Развиващите се страни ще се възползват от ситуацията, за да се противопоставят на западния модел чрез събранието на 1 500 политици, бизнес лидери, икономисти, природозащитници, филантропи и актьори, които ще дебатират върху световните икономически проблеми в швейцарския ски курорт Давос. Темата на тазгодишната среща е "устойчива динамика". С това словосъчетание на философът Клаус Шваб се описва идеята за преход от агонията на настоящите проблеми към бъдещето, към което се гледа по по-позитивен начин. Авторът на идеологията предлага да се наложи духът на гражданите на света, които си сътрудничат във възстановяването на намаляващото доверие в политиците и бизнеса. Бъдещето на световната икономика зависи от възстановяването на доверието към нашите лидери, според Шваб.

Икономическият растеж се очаква да бъде ключов въпрос в дневния ред на срещата в Давос. Важни теми също така ще бъдат опазването на околната среда, продоволствената сигурност, енергетиката и технологиите. Дискусии ще предизвика Арабската пролет, бъдещето на дигиталната инфраструктура и ролята на жените в икономиката.

Според икономическия редактор на Телеграф темата за разпадане на еврото ще остане в ъгъла на дискусиите в Давос. Германският канцлер Ангела Меркел и нейният финансов министър Волфганг Шойбле ще участват във форума, както и италианският премиер министър Марио Монти и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. В програмата на форума са насрочени открити дебати по проблемите на Европа.

Тонът на дискусиите може би ще бъде по-оптимистичен, след като последните извършени реформи в Испания, Португалия и Италия започват да дават ефект. Изброените държави започват да стават все по-конкурентни, макар икономическият растеж там да остава незадоволителен.

Взаимоотношенията на Великобритания и Европа също се очаква да бъдат подложени на дебати, като Дейвид Камерън и Джордж Осборн имат насрочени изказвания за четвъртък.

В събота са предвидени изказвания на гуверньора на Банк ъф Ингланд Марк Карни, на Кристин Лагард от Международния валутен фонд и на Волфганг Шойбле.

Доминиращо присъствие в Давос ще има Китай с голяма делегация и няколко говорители, които ще изнесат речи, което показва, че суперсилата има да отправя послания, които иска да бъдат чути. Едно от тях може би ще бъде, че развиващите се страни не ще преследват модела на запада с гаранциите за натрупване на лично богатство и обещания за големи пенсии.