Белгийската търговска верига Delhaize обяви, че е подписала споразумение с местна компания, на която ще продаде своя клон в България.

Белгийците стъпиха в нашата страна през 2011 г., когато купиха веригата супермаркети Пикадили и Темпо. Те бяха собственост на сръбската "Делта Макси Груп".

Сделката беше за 950 милиона евро. В нея бяха включени и дълговете на сръбската компания от 300 милиона евро.

Сръбската верига имаше магазини в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, България и Албания. "Делта Холдинг" притежаваше веригите от магазини - Макси, Мини макси, Темпо, Темпо експрес, Пикадили и Евромакс.

Придобивката позволи на Delhaize да се превърне в един от водещите търговски вериги в Югоизточна Европа. По-рано белгийците вече бяха стъпили на гръцкия и румънски пазар.

В началото на следващата 2012 компанията беше принудена да обяви преструктуриране на своя бизнес, в резултат на което бяха съкратени магазини и 4900 работни места в САЩ и Балканите, включително в България. Тези мерки, който намалиха оборота на Delhaize с около 500 милиона евро, доведоха до повишаване на печалбата с около 35-40 милиона евро. /БГНЕС/