36 155 души са декларирали във Фейсбук, че протестират срещу назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност". От организираното събитие в социалната мрежа събитие става ясно, че предстоят протести както в страната, така и в чужбина.

Сънародниците в Брюксел са насрочили своя митинг от 18:30 часа пред сградата на Европарламента.

В София полицията е поставила ограждения около сградата на министерски съвет, където се очаква да се съберат недоволните от назначението на Пеевски за шеф на службата с достъп до най-секретна информация.

16:52 часа

Премиерът Пламен Орешарски бе подложен на журналистически разпит за това как е стигнал до номинацията на делян Пеевски за председател на ДАНС.

Чуйте как протече срещата с него.

16:39 часа

Делян Пеевски вече провежда срещи в качеството му на председател на ДАНС. От сайта на Главна прокуратура съобщиха, че днес Пеевски е имал среща с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

На срещата са били набелязани основните насоки и приоритети в работата на прокуратурата, министерството и агенцията по противодействието на престъпността.

Насрочено е работно съвещание за понеделник - 17.06.2013г. в 14.30ч., на което ще бъдат планирани организационни мерки по взаимодействие между трите институции, както и по разследването на конкретни досъдебни производства.

15:58 часа

Премиерът Пламен Орешарски е заплашил, че ще подаде оставка, ако депутатите от БСП не подкрепят решението му Делян Пеевски да бъде председател на ДАНС.

Това се е случило на извънредно заседание на социалистите, което се е провело в 8:15 часа днес сутринта, съобщава bTV, позовавайки се на участници в него.

По-рано народните представители били известени с есемес за свикването на заседанието. В съобщението пишело, че присъствието е задължително.

Лаконично Орешарски обяснил, че според него решението да предложи Пеевски е правилно и застава зад него.

След като част от народните представители на БСП се възпротивили на кандидатурата на Пеевски, на цялата група било обяснено, че ако не вземат това решение, правителството може и да падне.

15:11 часа

Президентът Росен Плевнелиев настоя Народното събрание да преразгледа избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност". Мотивите му са, че толкова важен пост не може да се даде на някого само за 15 минути.

Държавният глава каза, че е очаквал процедурата да е по-прозрачна и да има дебат. След случилото се Плевнелиев заяви категорично, че кредитът на доверие към правителството е изчерпан.

По повод на упреците, че е пуснал промените в закона за ДАНС, които позволяват Пеевски да заеме този ключов пост, президентът обясни, че като не е върнал закона, не е знаел кой ще поеме този пост.

14:12 часа

Протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС ще има и извън София. Във Варна е насрочен митинг в 18:30 часа пред сградата на общината.

Демонстрации са планирани също в Благоевград, Бургас, Димитровград, Казанлък, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора.

В София се организира "седянка" през Народното събрание, както и протест пред Министерски съвет.

Междувременно читател на DarikFinance.bg забеляза, че в свободната интернет енциклопедия Wikipedia досието на Делян Пеевски е било обновено в 07:09 часа тази сутрин със следната добавка: От [[14 юни]] [[2013]] г. е председател на Държавна агенция "Национална сигурност" ([[ДАНС]]).

Смущаващото е, че информацията е публикувана часове преди Народното събрание да гласува номинацията на Пеевски. Това означава, че авторът на актуализацията е знаел предварително изхода от гласуването. Обикновено, когато се касае за профили на политици и представители на държавната администрация, с поддръжката на профилите им в социалните мрежи и страници като Уикипедия се грижат ресорните ПР специалисти.

11:36 часа

На 20 юни, четвъртък, държавният глава Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с единствена тема реформата в сектор „Сигурност".

Това съобщиха от пресслужбата на президентството.

Освен това Плевнелиев няма да присъства на официалната церемония за пускането на Дунав мост 2.

Причината са острите реакции, които провокира изборът на парламента за нов шеф на ДАНС.

Сутринта депутатите решиха да приемат предложената от премиера Пламен Орешарски кандидатура на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което предизвика пълен хаос в пленарната зала.

10:44 часа

Протест срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на най-ключовата структура срещу престъпността в България се организира във Facebook. Над 2 500 човека са заявили, че са против това той да оглави ДАНС.

За днес в 18:30 часа се организира "седянка" пред Народното събрание.

Малко по-рано някои от известните лица на протестите от февруари тази година напуснаха демонстративно срещата при премиера Пламен Орешарски, на която трябваше да се извърши обществено обсъждане по икономическата програма. Добрина Алексиева, Дончо Дудев и Янко Петров обясниха, че напускат Гранитната зала на Министерския съвет, където се провежда среща по икономическата програма на кабинета между премиера Пламен Орешарски и граждански организации, защото, ако останат, ще легитимират избора на Пеевски.

10:44 часа

Депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран за началник на Държавната агенция "Национална сигурсност" ДАНС. Пеевски бе предложен за поста от премиера Пламен Орешарски. Кандидатурата му бе гласувана за 15 минути и бе приета въпреки опозицията на депутати от ГЕРБ, които напуснаха залата на парламента.

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че е "сащисан от новината", а Цветан Цветанов е категоричен, че това ще застраши националната сигурност.

Така Делян Пеевски оглавява най-ключовото звено по сигурността в държавата с подкрепата на 114 депутати. Против назначението бяха 10 народни представители, а един гласува въздържал се.

Новоизбраният шеф на ДАНС Делян Пеевски увери, че ще работи за държавата и нейните граждани.

"Има време, ДАНС вече ще работи, няма само да се говори. Ще работя само за държавата и нейните граждани", каза още Пеевски.

Делян Пеевски е син на бившия шеф на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева.

На 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от бившия транспортен министър Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство - пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на Пристанище Варна.



Според публикации в пресата една от първите работи на Пеевски е била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. В последствие Пеевски бе освободен от борда заради липса на образователен ценз. По това време младият кариерист е бил студент по право в Югозападния университет в Благоевград.

Един от големите скандал, в който е било замесено неговото име, е свързан с приватизацията на столичната зала "Универсиада" и спортния комплекс "Тотошанс" в Златни пясъци.



Пеевски е член на ДПС, както и народен преставител от 14 юли 2009 година насам. От 29 юли 2009 е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 година член на Комисията по правни въпроси.

Заедно с майка му, Ирена Кръстева, ръководят печатни издания и телевизии. Официално собственик на такива е само Кръстева, която е и съсобственик в най-голямата печатница в България — ИПК „Родина“.