Българска фондова борса-София и Централен депозитар организират за първи път в страната инициатива в полза на индивидуалните инвеститори – „Ден за акции“.

Инциативата е с цел подобряване на инвестиционната култура и увеличаване на знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в България. „Денят за акции“ ще се проведе на 10 юни 2015 г.

„От изключителна важност за доброто представяне на всяка борса са индивидуалните инвеститори и ние считаме за необходимо да стимулираме техния интерес и ангажираност с развитието на капиталовия пазар. Това става чрез инициативи като тази, която започваме и ще превърнем в традиционна.“, обяви Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София и Централен депозитар.

„Освен да предизвикаме интереса на идивидуалните инвеститори, работим активно и за подобряване на финансовото знание в страната ни. Денят за акции е част от целенасочените усилия на двете институции в тази насока.“, допълни Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

В „Деня за акции“ всички индивидуални инвеститори - физически лица, ще могат да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ-София без такси и комисиони към Борсата, Депозитара и участващ в инициативата инвестиционен посредник.

Специалната възможност ще важи до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2 000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Всички инвестиционни посредници, които партнират на БФБ-София и Централен депозитар в „Деня за акции“ няма да таксуват своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия.