Кметовете, които не полагат достатъчно грижи за бездомните кучета и не изграждат приюти за тях, да бъдат наказвани за това, поиска земеделският министър Мирослав Найденов.

В кулоарите на парламента той заяви, че голямата част от общините в България не полагат достатъчно усилия да вземат превантивни мерки за популацията на бездомни кучета и не водят статистика за боря им. По време на парламентарния контрол министър Найденов беше попитан от независимия депутат Димитът Чукарски за ограничаването броя на уличните кучета.

Ето какви идеи размениха Чукарски и Найденов за намаляването на популацията им:

В никакъв случай да не се набляга и да не се харчат пари за кастриране на мъжки животни, защото когато се кастрират мъжки животни и се харчат пари за кастриране на мъжки животни, не се кастрират женски животни, а тези женски животни когато им трябва, винаги се намира мъжко, което да свърши работата и тази популация да продължи. Това, извън рамките на шегата, е една антикризисна мярка, която да ограничи излишното харчене на пари от ограничените общински бюджети, коментира Димитър Чукарски.

Г-н Чукарски, аз с удоволствие бих приел вашата препоръка да не се кастрират мъжки животни, тъй като аз самият като ветеринарен хирург и като мъж винаги с неудоволствие съм вършил тази процедура, но няма как да кастрираме само женските, тъй като в природозащитните организации преобладават жените, по феминистки. Единственият начин това, което предлагате с инжектирането на полови хормони е доста по-скъпо и доста по-неефективно. Има препоръка на Световната здравна организация във връзка с решаването на този проблем и той наистина е масова кастрация, поголовна кастрация, обясни Найденов.