Цената на руския природен газ за България ще падне. Такова мнение изрази в предаването “Кой говори” по Дарик Валентин Николов от ГЕРБ. “Вярвам на моя премиер”, категоричен бе той. По този начин Николов аргументира твърдението си и потвърди това на министър-председателя Бойко Борисов, че цената на синьото гориво ще пада, въпреки че при визитата на руския министър-председател Владимир Путин у нас подобна договореност не бе постигната. Според Евгени Чачев от ДСБ обаче „Газпром” никога няма да намали цената за България, докато е в позицията на монополист. Ето част от дискусията:

В. Николов: Проблемът е, че дългосрочните договори, което предишните правителства са подписали, са обвързани с цената на петрола, цената на долара и цената на два вида газьол, ако не ме лъже паметта, тоест това е една формула и за да падне цената на газа, трябва да се промени формулата, е единият вариант, а другият - да се обвърже със спот пазара.

Не ми звучи сериозно, вие сте експерт и би трябвало да имате аргументи за това.

В. Николов: Аргументи имам за това, че двете газови дружества скоро ще излязат със споразумение за намаляване цената на газа. Тоест може би ще намалим цената на посредниците.

Реалистично ли ви се вижда, господин Чачев?

Евг. Чачев: Докато има монополист, няма да има намаление на цената на газа.

Докато има Газпром?

Евг. Чачев: Да, него ще го има. Руското енергийно лоби в България постигна голям успех. То успя вече две години да бави изграждането на междусистемните връзки с Турция, Гърция и Румъния. Защото все пак, ако те бяха изградени, България щеше да има някаква алтернатива за газовите доставки. В момента България няма такава алтернатива и тя при това положение никога няма да получи отстъпка от това, което Русия е получила.

По отношение на проекта “Южен поток” Валентин Николов заяви, че по времето, откакто е на власт, това правителство много динамично е отстоявало българските интереси и са се водили преговори. Той обясни, че още преди изборите ГЕРБ е посочил, че газовата тръба е важна за България, но само когато условията са изгодни за страната ни. Според него те вече са такива.

Според Явор Куюмджиев от БСП, който бе зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Станишев“, единственото, което не е било договорено от предишното правителство е съставът на компанията.

“Кученцето, което българският премиер Бойко Борисов подари на руския си колега Владимир Путин, бе много миловидно. Но с кученца външна политика не се прави и особено енергийна“, каза от своя страна Евгени Чачев от ДСБ.