Преброяване на дивите кози ще инициира депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, обяви самият той в парламента. Депутатът оттегли предложението си разрешение за ловуване на дива коза вече да се дава от земеделския министър, а не както е сега от екоминистъра. Парламентът одобри окончателно поправките в закона за лова, с които разрешението за лов на кафява мечка занапред ще се дава от министъра на земеделието. Повод за измененията са зачестилите случаи на нападение на хора от кафяви мечки. Депутатите гласуваха екоминистъра и този на земеделието ежегодно да определят броя на екземплярите за отстрел на кафявата мечка, който не може да бъде по-малко от 3 и повече от 8 на сто от общата й численост.

Наскоро неправителствени организации се обявиха против това министърът на земеделието и храните да издава разрешителни за отстрелване за двата защитени вида, защото така той хем ще използва разрешителните при трофеен лов, хем ще е отговорен за опазването на кафявата мечка и дивата коза, което е конфликт на интереси. Ето аргументите на Емил Димитров да се откаже от идеята същият режим да важи и за дивата коза:

„Непрекъснато чуваме аргументи: дивата коза не убива хора. Непрекъснато чувам, че дивата коза е забранена за отстрел. Не е така. И в момента всяка година се издават между 20 и 30 разрешителни и съвсем законно се отстрелват тези кози. Най-голямата популация на кози в България е там, където се извършва отстрел и съответно има стопанска дейност и стопанствата са заинтересовани да опазят популацията си. Въпреки всичко това, след като и част от моите колеги не са убедени в това нещо, аз оттеглям предложението в частта за дивите кози, като държа да ви предупредя от тази трибуна, че дивата коза намалява усилено в националните паркове, които се стопанисват и охраняват от Министерството на околната среда и водите и там се бракониерства поголовно. Не вземем ли мерки, там дивата коза ще върви към изчезване. Тъй като ноември е брачният период на козите, ще инициирам преброяване, ще помоля всички заинтересовани да изпратят хора или да участват лично в преброяването на козите в националните паркове и държавните ловни стопанства.”