Очаква се депутатите от Здравната парламентарна комисия да обсъдят възможността за отмяна на тоталната забрана на пушене на закрито. Мярката беше въведена на 1 юни.

Вносители на предложението са независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Те настояват да се върне старият режим, а заведенията да се разделят на зони за пушачи и непушачи.

Междувременно привърженици на настоящия вид на Закона за здравето организират масов протест срещу отстъплението от забраната за пушене на закрити обществени места от 14 часа на бул. "Княз Александър I", откъм бул. „Дондуков".

Протестиращите ще ходят назад демонстративно под прозорците на Здравната комисия на „Дондуков". Мотото е " Гражданска подкрепа за здраве и законност ".

Аргументите на протестиращите са, че принципът на сегашната забрана е не да се принуждават пушачите да откажат цигарите, а да се спазват правата и на непушачите. Ако се върне старото положение, законът ще лиши от права непушачите, за сметка на комфорта на пушачите. За да не пушат, те ще трябва да не посещават заведения. Докато пушачите имат възможност да пушат, но отвън - без да пречат на останалите.

Самият здравен министър Десислава Атанасова заяви преди дни, че е недопустимо интересите на бизнеса да се поставят над здравето на хората.

От ресторантьорския и хотелиерския бранш заплашиха с гражданско неподчинение, ако депутатите не отстъпят от пълната забрана за пушене на закрито. Готови са вместо да останат без клиенти по празниците, да върнат пепелниците на масите от 15 до 30 декември и да си плащат глобите за това нарушение. Представителите на бизнеса вече се срещнаха с премиера Борисов, министъра на икономиката и с депутати от различни парламентарни групи, за да потърсят подкрепа за исканията си.