Депутатите не подкрепиха на първо четене Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, известен като закона на Кунева.

Първоначално „за” бяха 102 депутати, против гласуваха 39 и 71 се въздържаха. След прегласуване, 101 народни представители дадоха положителен вот, 72 се въздържаха и 38 бяха против.

Преди гласуването вицепремиерът Меглена Кунева защити законопроекта като го нарече добър. „Ако искате да го направите идеален пожелавам ви успех, ще работя заедно с вас. Това, че не сме намерили идеалния начин за решаване на проблемите, нека да не пропускаме шанса да направим доброто, а този закон дава тази възможност”, посочи Кунева.

„Изказванията ви в голямата си част не подставят под съмнение философията на закона. Този закон не се занимава с всичко, свързано с корупцията, а с определен набор от задачи. Дори и лошият закон е по-добър от нищо. Ако непрекъснато подозираме, че този закон ще бъде изкривяван това няма да доведе до положителен край”, добави Кунева.

Преди нея Радан Кънев се обърна към депутатите да не крият страха си от разследване на корупцията, имущественото им състояние и връзките с бизнеса. Излезте и кажете: „шубе ме е, притеснява ме това бюро. Недейте да хулите хората”, добави още Кънев.

По време на дебатите по законопроекта, депутатите отправиха редица остри критики срещу него, като основно заявиха, че Антикорупционият закон дава инструмент за политическо изнудване. /БГНЕС/