Парламентът се съобрази с ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите, които предизвикаха протести в последните дни. Хората негодуваха срещу възможността, която поправките даваха писти, лифтове и влекове да могат да се изграждат без промяна в предназначението на земите. Eдин депутат от ГЕРБ и четирима независими подкрепиха отново спорните промени, останалите избраници гласуваха против и въздържал се.

Законът за горите няма да бъде гласуван, докато не се постигне консенсус по него. Това коментира земеделският министър Мирослав Найденов при разглеждането на ветото на президента. По думите му идеята на промените е била да се регулира секторът, а не за да бъдат обслужени конкретни бизнес интереси. Основният мотив беше горите да останат завинаги държавни, допълни Найденов. Той обаче призна, че управляващите са допуснали грешка в комуникацията с обществото.

„Нямаше опасност с тази поправка да се стигне до загуба на държавен горски фонд и амбицията ни беше да можем държавният горски фонд в нашия мандат да бъде увеличен, а не намален", каза министър Найденов. Той изказа предположение, че е допусната грешка в комуникацията с обществото или определена част от него. „След като се получи това поляризиране, след като има определени протести, явно нещо в комуникацията не е било както трябва", каза министърът. От името на правителството Найденов настоя парламентарното мнозинство да подкрепи ветото на президента и законът да бъде върнат за разглеждане.

„Категорично политическа партия ГЕРБ, имайки свое парламентарно мнозинство, няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус", каза още земеделският министър. Той изрази надежда съгласието да бъде постигнато. „Защо трудно ще бъде постигнат? Защото години наред различните управления да довели до ситуацията обществото и тези, които излязоха, бяха по-младата част на обществото, да не вярват. Не вярват, защото знаят какво се случи в миналия мандат с прословутите заменки и тогава поправките в Закона за горите бяха направени, за да обслужат определени интереси и затова хората не вярват, за да не се получи нещо подобно", коментира земеделският министър.