Дойче бьорзе е най-предпочитаният стратегически инвеститор в Българска фондова борса, показва допитване на DarikFinance.bg сред читателите.

Германският оператор, който предостави платформата си за търговия XETRA през 2008 година, Deutsche boerse, печели 65% от гласовете в анкетата на DarikFinance.bg към 9:30 часа днес. Повод за нея стана информацията, че шестима инвеститори водят сериозни преговори за покупка на държавния дял в БФБ.

Новината тиражира вчера финансовият министър Симеон Дянков, който е и принципал на ведомството, мажоритарен акционер в борсата, притежаващ 50+1% от капитала й. В допълнение на информацията от мениджмънта на БФБ допълниха, че интересът идва от страна на най-големите европейски оператори, но без да конкретизират имена.

DarikFinance.bg предложи на читателите си списък от потенциални купувачи. Освен Дойче бьорзе, която привлече болшинството от симпатиите, друг играч, който би бил посрещнат силно позитивно, е NYSE Euronext. Може би не на шега, 12% от участвалите в анкетата споделят, че Министерство на финансите се грижи достатъчно добре за борсата и е може би по-разумно да продължи да е водещият инвеститор в нея.

Спряганите преди години за най-лакоми да погълнат държавния дял в БФБ Виенската фондова борса и Варшавската фондова борса успяха да привлекат само по един глас в анкетата. Тя остава активна и очаква вашите мнения!

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!