Борсата във Франкфурт и борсата в Ню Йорк вече ще са една компания. По последна информация, Deutsche Boerse днес получи одобрението на борсовия оператор NYSE Euronext и така е открит пътят към най-значимото сливане в историята на фондовите пазари.

 

Известно е, че германският оператор ще притежава 60% от гласовете в новата компания, а останалите 40% са за собственика на NYSE. Но германската бизнес медия Handelsblatt отбелязва: все още не е ясно кой ще има решаващата дума в най-голямата борса в света: американците или германците?

 

По капитализация, борсата във Франкфурт е по-тежка. Това ще й даде 10 от 17 места в борда на новото дружество, чието седалище ще е в Холандия. Но председател ще е нюйоркчанинът Дънкан Нидерауер, докато германският лидер Рето Франкиони ще оглави надзорния съвет.

Още щом плъзнаха първите слухове за възможното сливане през миналата седмица, инвеститорите оцениха възможността за задълбочаване на консолидационния процес на капиталовите пазари.

Тази сделка идва само няколко седмици след като водещите борси на Русия, RTS и MICEX, обявиха, че ще се слеят. Варшава и Виена се стремят да контролират бизнеса в Централна и Източна Европа, а скандинавската OMX ги конкурира, след като придоби контрола над Балтийските борси и закупи няколко регионални фондови борси, като например тази в Сърбия.

Това само ще увеличи конкуренцията между борсите в Европа – гласят първите коментари на борсовите играчи. Също така е напълно ясно, че сделката между DB и NYSE ще подложи Лондонската фондова борса на сериозен конкурентен натиск.
Общите приходи на двата борсови оператора за миналата година възлизат на 5.4 млрд. долара. Очакват се икономии от сливането в размер на 300 млн. долара.

Все пак да се надуват тромпетите е рано: предстои сделката да получи одобрението на антимонополните регулатори. Това може да създаде известни проблеми, тъй като в САЩ вече политиците излязоха с коментар, че NYSE е един от символите на американския капитализъм и не е оправдано той да се продава на германци.

Засега двете дружества се надяват да осъществят тази знакова сделка още до края на 2011 година. Но все още е възможно нещата да тръгнат в друга посока: в понеделник се спекулираше, че Чикагската стокова борса CME може да отправи конкурентна оферта за NYSE.