Изцяло реинвестирана ще бъде печалбата на Девин АД за тази година. Това обяви на среща с инвеститорите Цветан Лъжански, главен изпълнителен директор на компанията за бутилиране на минерална вода.

Девин няма да изплаща дивиденти, тъй като се предвижда разширяване чрез придобиване на компании. Общо 11 са потенциалните цели за придобиване на компании за бутилирана вода, безалкохолни напитки и галони от региона, като 4 от тях са ситуирани в България, 3 в Гърция и останалите в Сърбия, Македония и Румъния. Северната съседка е една от основните стратегически цели на Девин АД за износ на бутилирана вода през 2008 г, поради огромния пазар и отличните перспективи на дружеството.

На местния пазар компанията е започнала преструктуриране на нарастващия с бързи темпове бизнес с 19-литрови галони. Към момента според обявените планове се движи и обновлението на производствените мощности на завода в град Девин, което ще приключи най-късно през месец май. Инвестицията от близо 17 млн. лв. ще увеличи двойно производствения капацитет и ефективността. Така от компанията очакват да реализират икономии в размер на близо 1 млн. лв. само за 2008 г.

В края на 2007 година Девин АД отбеляза поредна година на успешно корпоративно управление, като постигна общ ръст на продажбите от 74% и повиши с 10 пъти печалбата преди данъци и амортизации в сравнение с 2006 г. Продажбите на вода с едноименната марка се увеличават с 11% в литри и с 30% в парична стойност. Значителен прогрес за дружеството през изминалата година е навлизането на нов сегмент от пазара на напитки, където компанията реализира ръст от 11% на продажбите на Red Bull в бройки.

В днешната търговия книжата на компанията поевтиняват с 3.31% до 6.13 лева за лот, при прехвърлени 6 502 ценни книги.

* Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!