Корпорацията De Beers, най-големият в света производител на диаманти, е добила, по предварителни данни, през 2007 г. 51-51 милиона карата скъпоценни камъни, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на изпълнителния й директор Гарет Пени.

Той отбеляза, че продажбите на De Beers в САЩ по време на коледните празници са били по-ниски от обичайните, но те са били уравновесени от нарастването на търсенето в Китай и Индия. САЩ са на-големият световен пазар на диаманти. „Ако Америка изпитва трудни времена, на нас ще ни се наложи внимателно да наблюдаваме“ този процес, каза Пени, добавяйки, че търсенето на големи и цветни диаманти остава високо.

През януари De Beers, 45% от акциите на който принадлежат на Anglo American, повиши цените на скъпоценните камъни средно с 3,5%. Корпорацията продава три от всеки пет диаманта в света. Управляващият директор също така съобщи, че продажбите на съвместната компания с LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, са нараснали през 2007 г. до рекордните 100 милиона долара, допълва БГНЕС.